Kanal SİM Televizyonu, ‘2’nci Kıbrıs Belgeselleri Haftası’ çerçevesinde, Kıbrıs’la ilgili 60’ı aşkın belgeselin toplu gösterimini yapacağını açıkladı.

Kanaldan yapılan açıklamaya göre, 7 günde yaklaşık 70 saat Kıbrıs belgeseli gösterilecek.

10-16 Ekim tarihlerinde yayımlanacak belgesellerde, Kıbrıs’ın tarihini, sanatını, kültürünü, siyasetini ve önemli kişilerini konu alan belgeseller arasında Kıbrıslı Rum ve yabancı yönetmenler tarafından çekilenler de bulunuyor. Üniversitelerin İletişim Fakülteleri’nde çekilmiş bazı filmler de Belgesel Haftası’nda ekrana gelecek.

RAİF DENKTAŞ’IN CENAZESİNİN KAÇIRILMA ÖYKÜSÜ

Birincisi 2-8 Mayıs tarihlerinde yapılan ve 41 belgeselin gösterildiği ‘Kıbrıs Belgeselleri Haftası’nın ikincisinde çok sayıda yeni belgesel gösterilecek.Bunlar arasında Birinci Cumhurbaşkanı Denktaş’ın oğlu, Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı, milletvekili, akademisyen Raif Denktaş’ın hayatının konu edildiği belgesel de var.

Açıklamaya göre, belgeselde Raif Denktaş’ın cenazesinin morgdan neden ve nasıl kaçırıldığı, görgü tanıkları tarafından anlatılıyor.

Kıbrıs sanat ve eğlence yaşamının renkli isimlerinden Ahmet Becerikli’yi konu eden ‘Beceriklim Guzzum’ belgeseli de 2’nci Kıbrıs Belgeselleri Haftası’nda ekrana gelecek.

Kısa süre önce tamamlanan ‘Belediye Emekçileri Senikası Belgeseli de gösterilecek 60’ı aşkın belgesel arasında yer alıyor.

ÖZUSLU: “AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK”

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, ‘1’inci Kıbrıs Belgeselleri Haftası’nın gördüğü ilginin ardından ikincisi için harekete geçtiklerini ve çok sayıda yeni belgeselin gösterime gireceğini belirtti.

Özuslu, “Ciddi bir kültürel erozyon yaşadığımız bu dönemde, Kıbrıs’a özgü eserlere daha fazla önem vereceğimizi söylemiştik. Elimizden geldiğince bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar tartışılırken kültürün çoğu zaman unutulduğunu kaydeden Özuslu, medyanın kültür aktarımı konusunda oynadığı rolün önemine dikkati çekti. “Bize dayatılan bir kültür, kültürler var ve buna karşı kendi kültürümüze sahip çıkmalıyız” diyen Özuslu, Kanal SİM’in bu bilinçle yoluna devam edeceğini vurguladı.

‘Kıbrıs Belgeselleri Haftası’nda çok sayıda filmi topluca göstermek suretiyle, ülkemize, ülkemizde üretilmiş eserlere ve eserlerde anlatılan Kıbrıs’a dair bir farkındalık yaratmak istediklerini kaydeden Sami Özuslu, belgesel gibi zor ve pahalı bir alanda çok değerli eserler bulunduğunu belirtti. Özuslu, devletin böylesi çalışmalara katkı sağlaması, destek vermesi gerektiğine de inanç belirtti.
Editör: TE Bilisim