Maliye Bakanı Ersin Tatar, erken emekliliğe çıkanlara hayat pahalığını 100 TL olarak yansıtmanın mümkün olmadığını kaydetti. Diğer yandan yaptıkları çalışma sonucu bu kesimin önemli bölümünün aynı zamanda sosyal sigorta emeklisi olduğu bilgisine ulaştıklarını dile getiren Tatar, 25 binden fazla emekliye 100 TL’nin üzerinde artış yapıldığını belirtti.

Maliye Bakanı Tatar, bugün Kıbrıs Türk Emekliler Derneği’ni ziyaret etti. Ziyarette Dernek Başkanı Mustafa Tolga’nın yanı sıra Maliye Müsteşarı Ahmet Havutçu, Hazine ve Muhasebe Dairesi Müdürü Fatma Görener, Bütçe Dairesi Müdürü Sonsel Tatlısu ve Gelir ve Vergi Dairesi Müdürü Yusuf Kaçmaz da hazır bulundu.

Emekliler Derneği’ne bağlı şubelerin başkanları ve Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi Başkanları’nın da katıldığı ziyarette konuşan Mustafa Tolga, Ocak ayı maaşlarına hayat pahalılığı yansıtılırken yapılan uygulamayla ilgili şikâyetlerini dile getirdi. Tolga, hayat pahalılığı artışının 100 TL’ye tamamlanacağıyla ilgili bilgi verilmesine rağmen bazı emeklilere 100 TL altında artış yapılmasını eleştirdi.

Maliye Bakanlığı’nda ilgili birimlerle kontağa geçtiklerinde uygulamanın neden bu şekilde yapıldığına dair bilgi aldıklarını aktaran Tolga, “Biz uygulamanın ya da formüllerin peşinde değiliz. Biz ilke olarak zamanında yapılan açıklamaların buna göre yapılması gerektiğini ve herkesin beklenti içine sokulmamasını beklerdik” dedi.

Tolga, değişikliklerle ilgili yapılan protokol görüşmelerinde 13 bin civarında emekliyi temsil etmelerine rağmen yer alamamalarını eleştirdi.

Hayat pahalılığı ödeneğinin belirli bir mantık çerçevesinde dağıtılması gerektiğine inandığını, maaşı düşük olanlara artış verilmesine itirazları olmadığını, maaşlar arasındaki uçurumun kapatılmaya çalışıldığının farkında olduğunu dile getiren Tolga, “Diğer yandan eğer eşitlik peşinde koşuyorsak herkese eşit maaş verilsin. Alt baremleri yukarı çekmek mantıklı ama hayat pahalılığını herkese eşit vermek olayın doğasına aykırıdır” diye konuştu.

“İADEYİ BEKLİYORUZ”

Emekli maaşlarından yapılan kesintilerin iadesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı hatırlatan Tolga, öngörülen iadenin hala yapılmadığını ve kendilerinin yeniden dava açmaya yönlendirildiklerini savundu. Dava açmanın yüksek meblağlar gerektirdiğini hatırlatan Tolga, davalara harcama yapmak yerine yeni lokal inşası gibi konulara yatırım yapmayı istediklerini söyledi.

Ekonomik krize sığınılarak emekli ve çalışanın alım gücünün sürekli olarak geriletildiğini savunan Tolga, iktidarın dar gelirliye yönelik çalışmalar yapmasını beklediklerini kaydetti.

Son dönemde yapılan istihdamları da eleştiren Tolga, Lefkoşa Belediyesi’nde yaşanan sorun, kayıt dışı ekonomi, vergi adaleti gibi konularla ilgili görüşlerini dile getirdi.

TATAR

Mustafa Tolga’nın eleştirilerine cevap veren Maliye Bakanı Ersin Tatar, yapılan artış düzenlemelerinde dar gelirliyi korumak için farklı bir düzenlemeye girildiğini kaydetti

Sendikayla yapılan görüşmelerde çalışanlarla ilgili maaş artışı öngörüldüğü için emekli derneklerinin yer almadığını aktaran Tatar, “Ancak daha sonra teknik ayrıntılarla karşı karşıya geldiğimizde eşel mobil sisteminin bir hak olduğunu, mecliste bu yasayı değiştirmeden önce bunu yapmamız halinde eşit maaş artışıyla sizin sıkıntıya gireceğinizi fark ettik” dedi.

Yasal düzenleme için zaman olmadığı için 2,87’lik oranı herkese dağıtma, 100 TL altında artış alacak olanların için de artışı 100 TL’ye yuvarlama kararı aldıklarını anlatan Tatar, şöyle devam etti:

“Ancak daha sonra yapılan çalışmalarda barem tablolarını revize ederken ortaya çıktı ki devletten 15 seneden önce yani erken emekli olanlara 100 TL’ye tamamlamak mümkün görünmüyordu. Yapılan incelemelerde ortaya çıktı ki bu insanların çok büyük bölümü aynı zamanda sosyal sigorta emeklisi”.

25 BİNDEN FAZLA EMEKLİ 100 TL ARTIŞ ALDI

Asgari ücretin altında maaşı olduğu için 20–25 TL artış alacak kişilerin 70 TL artış aldığını dile getiren Tatar, 25 bin emeklinin de en az 100 TL artış aldığını belirtti.

Devletten maaş alan 55 binden fazla kişinin de en az 100 TL artış aldığını kaydeden Tatar, özel sektörde de asgari ücretteki artışla 100 TL’lik maaş artışı yaşandığına işaret etti.

Tatar bu artışların 6 aylık dönemi kapsadığını, Temmuz’da benzeri bir artış olması durumunda çoğu insanın yılda alacağı artışın 200 TL’ye çıkacağını kaydederek, böylece dar gelirli gruplarda yüzde 12-13’lük artış yaşanacağını söyledi.

Hükümetin alım gücündeki sıkıntıları aşmak için çalıştığını anlatan Tatar, “Bu ülkede dar gelirli grubu düşünmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz” dedi.

Tatar, emekliye yapılacak geri ödeme konusundaki eleştirilere de cevap verdi. Konuyla ilgili mahkeme kararına uymaktan başka bir olasılığın düşünülemeyeceğini kaydeden Tatar, “Maliye Bakanlığı’nın kendi başına bu geriye ödemeyi yapması mümkün değildir. Bununla ilgili bir yasa gerekliliği vardır. Bunları da değerlendiriyoruz” diye konuştu.

Konuşmasını bitirirken diyaloğa önem verdiğini belirten Tatar, “KKTC’de toplamda 40 binin üzerinde emekli var. Bu sayıyı ihmal eden hiçbir siyasi başarılı olamaz. Bu yüzden yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak çok yerindedir. Sizlerin desteği bizler için çok değerlidir” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim