Yakın Doğu Üniversitesi (Near East Universty Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; EMİTT fuarı kapsamında İstanbul’da bulunan Turizm İşlemeleri Genel Müdürü ve Hastane Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan, çeşitli ülke temsilcileri, belediye başkanları yanı sıra yerli ve yabancı gazeteciler ile bir araya gelerek Kuzey Kıbrıs'ın genelde sağlık özelde ise medikal turizm olanaklarını anlattı. Savaşan ayrıca İstanbul temasları kapsamında 2015 yılına yönelik olarak çeşitli ülkelerden Kuzey Kıbrıs'a sağlık hizmeti almak için hastaların yönlendirilmesi için yeni anlaşmalar da yaptı.

Dünya Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı YDÜ Hastanesi Standını Ziyaret Etti...
Türkiye’nin önderliğinde Monaco'da kurulan Dünya Sağlık Turizmi Konseyi - GHTC (Global Healthcare Travel Council) Başkanı Emin Çakmak ve Konsey Genel Sekreteri Kuzey Kıbrıs, YDÜ Hastanesi standını ziyaret etti.

Kuzey Kıbrıs'ın Dünya Sağlık Turizmi Konseyi üyeliği gündemde...
Ahmet Savaşan ve Emin Çakmak başkanlığında yapılan toplantıda Türkiye, Brezilya, Costa Rica, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, İngiltere, Malezya, Kanada, Azerbaycan, Dubai gibi 38 farklı ülkenin üyesi olduğu Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'ne Kuzey Kıbrıs'ın da üye olması gündeme gelerek, bu konuda ilk adım da atıldı.

Savaşan, EMİTT’de KKTC Basınına da Değerlendirmelerde Bulundu...

Dünya sağlık turizmi sektörünün yıllık toplam cirosunun 400 milyar dolara ulaştığını söyleyen Ahmet Savaşan, 2013 yılında Türkiye'ye 300 bin hasta gelirken 2014'te bu rakamın 400 bini aştığını ve önümüzdeki 5 yılda da bu rakamın 1 milyona ulaşacağının hesaplandığını anlattı. Ahmet Savaşan ayrıca 2014 yılında elde edilen yaklaşık 3 milyar dolarlık gelirin, 2015 yılında ve 2016 yıllarında tamamlanacak hastaneler ile birlikte 6 milyar dolara yükseleceğinin beklendiğini de vurguladı.Türkiye'nin 2023 yılı hedefinin 20 milyar dolar olduğunun altını çizen Savaşan "ülkemiz de Türkiye'de ve Dünya'da büyüyen sağlık turizmi sektöründen hak ettiği payı almak için gereken potansiyele sahiptir" diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Tercih Edilmek Için Gereken Özelliklere Sahip…

Savaşan, Kuzey Kıbrıs’ın coğrafi konumu, tarihi, turistik ve insani özellikleri, YDÜ Hastanesi başta olmak üzere sayıları gün geçtikçe artan nitelikli hastaneleri ile sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Savaşan “Ülkemiz, akıllı binalardan oluşan yüksek konforlu hastaneleri, son teknoloji cihazlar ile güncel bilgi kullanan uzman hekimleri, uluslar arası akreditasyonları ile sunduğu fiyat avantajları sayesinde sağlık turizminde tercih edilmek için gereken bütün özelliklere sahip” diye konuştu.

Ekonomiye Çarpan Etkisi Yapıyor...
Bu gün sağlık turizmi kapsamında Türkiye’ye gelenlerin oluşturduğu katma değerin, turizm gelirini neredeyse 4’e katladığını vurgulayan Savaşan, Kuzey Kıbrıs'ın sağlık turizminin üç farklı alanı medikal turizm, yaşlı-engelli turizmi, otellerdeki medikal masaj, spa uygulamalarında önemli mesafeler kat edildiğini anlattı.

Günsel’den tam destek…
Ülkemiz için başta sağlık turizmi olmak üzere sürdürülebilir, alternatif turizm çeşitlerinin gelişmesinin hayati öneme haiz olduğunu belirten Savaşan yurt dışına tedavi amacıyla giden hastaların, yalnız gitmediklerini belirtti. Savaşan, “hastalar ve beraberindeki kişiler tatil turistlerine kıyasla gittikleri ülkelerde daha uzun kalıyor, daha fazla geziyor, görüyor ve alış veriş yapıyorlar” diye konuştu. Yabancı hastaların gerek tedavileri gerekse de yaptıkları diğer harcamaların ekonomilere büyük katkısı olduğunu kaydeden Savaşan yabancı hastaların ekonomilerde çarpan etkisi yarattığını vurguladı. Savaşan Kuzey Kıbrıs’a alternatif turizm çeşitlerinin kazandırılması için dün olduğu gibi bu gün de YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in desteğinin tam olduğunu sözlerine ekledi.

Önemli Olan Kişi Sayısı Değil Yaratılan Katma Değerdir...
Savaşan ayrıca, Turizmde en önemli noktanın ülkeye taşınan kişi sayısı değil, seçilen turizm modeline uygun olarak getirilen turistlerin ülke içinde ne kadar katma değer yarattığı konusu olduğunun da altını çizdi. Ülkemizdeki otel doluluk oranlarının %47’lerde kalmasının da aslında ülke turizminin gitmesi gereken daha çok yolunun olduğunu gösterdiğini söyleyen Savaşan, sağlık turizminin gelişmesiyle bu oranın arttırılabileceğini ve bunun da ülke içi katma değere olumlu yansıyacağını belirtti.

En Önemli Ihtiyacımız Iletişim Ve Koordinasyon…

Sağlık turizminde Dünya’da dönen yıllık cironun 400 milyar USD’ye ulaştığını ve bu kapsamda da seyahat eden kişi sayısının milyonlarla ifade edildiğini yineleyen Ahmet Savaşan, Kuzey Kıbrıs’ın sağlık turizminden hak ettiği payı alabilmesi için en önemli ihtiyacımızın kurumlar arası iletişim ve koordinasyon olduğunu söyledi.

Sağlık Turizminin Gelişmesi Için Yasal Düzenleme Ve Denetim Şart…
Sağlık turizminde başarılı olmak için kalite, uluslararası standart, markalaşma, tanıtım ve yenilikçiliğin çok önemli olduğunu anlatan Savaşan, sağlık turizminin medikal turizm, yaşlı-engelli turizmi, sporcu turizmi gibi bir çok bölümü bulunduğunu anlatarak, özellikle yaşlı ve engelli turizminin gelecekte çok büyük bir potansiyel taşıdığını da sözlerine ekledi. Savaşan, sağlık turizminde ülkenin tabii ve oluşturulan avantajının yanı sıra hükümetlerin sağlık turizmini ülkenin ana turizm çeşitlerinden biri olarak görmelerinin ve bu kapsamda da gerekli olan yasal düzenlemeler ile denetimleri de yapmaları gerektiğinin altını çizdi.


Sağlık Turizminin Türkiye’deki Gibi Teşviklendirilmesi Önemli…

Türkiye’de sağlık turizmine verilen vergi indirimleri, yurtdışı tanıtıma yapılan finansal destek ile sağlık bakanlığının sektörü destekleyen ve denetleyen yapısı KKTC için de bir rol model olmalıdır diyen Savaşan, üniversitelerin sağlık turizmi alanında araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmasının ve innovasyonun önemine de dikkat çekti.

Yenilikçi Hizmet Alanlarının Standartları Belirlenmeli…
İlgili bakanlıkların sağlık turizmine hizmet verecek yenilikçi hizmet alanlarının standartlarını belirlemesi gerektiğini de anlatan Savaşan (Kür ve rehabilitasyon merkezi, yaşlı emekli köyü, obezite ile mücadele merkezi, sağlıklı yaşam bölgeleri vb) Sağlık turizminin sağlam temellerde gelişebilmesi için kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna işaret etti. Savaşan son olarak sağlık turizmi alanında Dünya’daki gelişmelerin titizlikle takip edilerek sürekli araştırmaların yapılması gerekliliğine vurgu yaparak, kalite ve uluslararası standartlardan taviz verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.




 
Editör: TE Bilisim