Maliye Bakanı Zeren Mungan, 2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri kapsamında kamuda yetkili sendikaların ardından yetkili olmayan ancak kamuda örgütlü sendikalarla da bir araya geldi.

Maliye Bakanlığı’nda saat 16:00’da gerçekleşen toplantıda Bakan Mungan, Kıbrıs Türk Dayanışma Sendikası, Sağlık-Sen, Vergi-Sen, Güç-Sen, Emek-İş, Tel-Sen, Çağ-Sen, Hazine-Sen, Hizmet-Sen, Mec-Sen, Memur-Sen, Hava-Sen ve Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası yetkilileriyle görüştü.

Bakan Mungan’ın konuşmasıyla başlayıp sendikaların görüşlerini bildirmesiyle devam eden toplantı, sendikaların görüşlerini Bakan Mıngan’a yazılı olarak vermesiyle sona erdi.

Toplantı sonunda Bakan ile sendikalar 22 Ocak’ta yeniden bir araya gelerek görüşme konusunda uzlaştı.

MUNGAN “2015’TE GELİR ELDE EDENLERİN ÜZERİNE KARARLILIKLA GİDİLECEK”

Maliye Bakanı Zeren Mungan yaptığı konuşmada, 2015 Mali Yılı Protokol Görüşmeleri kapsamında kamuda yetkili sendikalar yanında yetkili olmayıp ancak kamuda örgütlü sendikalarla da biraraya geldiklerini belirterek, toplantıda aldıkları sendika görüşlerini 2015 yılı veya orta vadede hayata geçirecekleri uygulamalarda değerlendireceklerini kaydetti.

Mungan temel yaklaşımı, “2015 bütçesinin 2014’te olduğu gibi özellikle yönetici konumunda olanların tasarruf yapabilmeleri, daha sınırlı kaynaklarla işleri yürütme ve bunun yanında gelirleri de geliştirerek bütçe açığını minimum seviyede tutabilecek bir yapıda işleri götürme” olarak ifade etti.

Yasa gücünde kararname çıkarmalarının gereklilikten kaynaklandığını belirten Bakan Mungan, bunun 31 Aralık tarihinden önce bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı olduğunu, Ocak ayında yapılamayacağını kaydetti.

Bakan Mungan, 2015 yılını vergi toplamada ‘kararlılık yılı’ ilan edeceklerini vurguladı.

KKTC’in geri dönülemeyecek bir yere doğru gitmekte olduğuna da işaret eden Maliye Bakanı Mungan, 2015 yılında gelir elde edenlerin üzerine kararlılıkla gidileceğini belirtti.

2015 yılı itibarıyla artık bundan böyle maaş ödemeleri için Türkiye’ye gidilmeyeceğini belirten Bakan Mungan, 4.5 milyarlık iç borcu ise bu yıl ödemeye başlayacaklarını söyledi.

Türkiye’den alınacak mali kaynağın ise yatırım ve benzer amaçlı alanlarda kullanılacağı, cari bütçenin ise ülkenin kendi karşılayacağını kaydetti.

Sendikalar da yaptıkları konuşmalarda prtokol görüşmelerinin daha erken tarihlerde yapılması, kamuda tasarrufa gidilirken yasa gücünde kararnamelere başvurulmaması, bütçe planlamalarında sendikaların görüşleri alınması, yapılması düşünülen düzenlemelerin daha açık ve net olarak ortaya konması ve hayat pahalılığının dondurulmasının kabul edilemeyeceği konularında görüş belirtirken bazı sendikalar da hükümetin tasarruf tedbirleri konusunda yaptığı uygulamalara destek verdiğini belirtti. 
Editör: TE Bilisim