Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, ülkede önümüzdeki dönemde yapacakları yeni uygulamalarla Kuzey Kıbrıs telekomünikasyon sektöründe yeni bir dönem başlayacağını söyledi.

Saner, 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, telekomünikasyon sektörünün küreselleşen dünyada, makro ekonominin en önemli parçalarından biri konumuna ulaştığına işaret ederek, yaşanan teknolojik gelişmelerin telekomünikasyon sektörünü etkilediğini, bu sektördeki gelişmelerin de ekonomik, politik, sosyal ve kültürel alanlardaki ilerlemenin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Telekomünikasyon sektörü güçlü olan toplumların, refah düzeylerinin de aynı paralelde arttığına dikkat çeken Saner, “haksız izolasyonlar altında yaşamamıza rağmen, kendimize her zaman çağdaş ülke normlarını hedef koyarak çalıştık, çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Nitelikli ve nicelikli bir genç nüfus yapısına sahip teknolojiye ve gelişime açık KKTC’nin maalesef şu anda bilişim ve haberleşme sektöründe arzu ettikleri durumda olmadığını belirten Bakan Saner, KKTC'nin arzu ettikleri yere gelebilmesi için yaptıkları bazı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bakan Saner yapılan bazı çalışmaları şöyle özetledi:

“AB normlarına uyumlu Yeni Elektronik Haberleşme yasası meclisten geçirildi. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu kuruldu, Yönetim Kurulu atandı. Ülkenin yurtdışı bağlantısını gerçekleştiren tek denizaltı fiberini, ikinci bir denizaltı fiber ile yedeklendi. IP tabanlı Yeni Nesil Ağ yapısı ile yenilenen altyapı projesi tüm yerel merkezlere ulaştırarak gerçekleştirildi. Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılanması kapsamında bazı gerekli mevzuat düzenlemelerini gerçekleştirildi. E-devlet projesi Bakanlık bünyesine alınarak, hızlandırıldı.”

Altyapı projelerini FTTH projesi ile taçlandırarak evlere kadar fiber optik kablo götürmeyi planladıklarına dikkat çeken Saner, “Böylelikle KKTC halkımızı geleceğin teknolojilerine kavuşturacak ve bilişim ile dünyaya açarak haksız izolasyonlardan kurtarmayı planlamaktayız” dedi.

Bakan Saner, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde çalışan haberleşme sağlayıcılarının Dünya Telekomünikasyon Gününü kutladı. 
Editör: TE Bilisim