SAĞLIK BÜTÇESİ

İçişleri Bakanlığının bütçesinin onaylanmasının ardından Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmelere geçildi. Buradaki konuşmalarda da sağlıkla ilgili yatırımlar ve yasalar ele alındı. Muhalefet ve iktidar milletvekilleri sağlıkla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, Sağlık Bakanı Filiz Besim de soruları yanıtladı. Saatin ilerlediğini söyleyen ve daha kapsamlı açıklamayı bütçenin Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmesinde yapacağını belirten Besim,  oy çokluğuyla kabul edilen 423 milyon 114 bin 200 TL’lik bütçe üzerine yapılan konuşmalara teşekkür etti.

TATAR: “GÜZELYURTLU HİZMET BEKLİYOR”

Sağlıkla ilgili ilk sözü Başkan Vekili Ersin Tatar alarak, Genel Sağlık Sigortası’nın modelinin artık ortaya çıkması gerektiğini söyledi.  Güzelyurt hastanesinin karkas aşamasında kaldığını da ifade eden Tatar, “Oraya 20 milyon TL gömüldü. Sayın Bakan bu işin peşine düşmeli. Güzelyurtlu hizmet bekliyor” dedi. 

SUCUOĞLU: “BU İHALE YASASI İLE BİR YERE VARILAMAZ”

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu ise, bozulan-kurulan hükümetler nedeniyle sadece sağlıkta değil her alanda teklemeler ve sıkıntılar olduğunu söyledi, “Sağlıkta siyaset yapılmaz. Bu partiler üstü bir konu bu nedenle daha da yoğun ve hassas çalışmamız gerekir”  dedi.

Faiz Sucuoğlu, UBP-DP hükümeti döneminde, kamu hastanelerinin alt yapıları, doktorların özlük hakları ve yasalar konusunda koydukları hedefleri, bu hedeflerin ne kadarını, nasıl hayata geçirdiklerini aktardı.

Sucuoğlu, “Altyapı konusunda son 8-9 ayda yavaşlama oldu, ara emirleri alındı.  Bu İhale Yasası ile bir yere varılamaz” dedi.

Sucuoğlu, “Ankara ziyaretleri hızlı şekilde yapılmalı” da diyerek, işler doğru gittiği sürede sağlık alanındaki girişimlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

BEROVA: “DR. BURHAN NALBANTOĞLU’NA YATIRIM YAPACAKSANIZ, VAZGEÇİN…”

UBP Milletvekili Özdemir Berova, “Bizim kendi bütçemizde hastanelerin alt yapısı için kaynağımız yok. Bu kaynağı Anavatan Türkiye’den alacağımızı bileceğiz. Türkiye’nin de protokol gereği bazı beklentileri var. Bunu da bileceğiz. Yakın ilişki, temas halinde olunması önemli” dedi.

Hükümet programında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin güçlendirileceğinin yazdığını belirten Berova, “Buraya yatırım yapma düşünceniz varsa vazgeçin. Bir selde veya depremde ilk yıkılacak yer burasıdır” iddiasında bulundu.

PİLLİ: “İLAÇTA OTOMASYONA GEÇİLMESİ ŞART … SARFİYAT VAR”

UBP Milletvekili Ali Pilli, sağlığa yatırımlar yapıldığını ancak sağlık sisteminin günden güne kötüleştiğini söyleyerek, “Güzelyurt halkı 44 yıldır sağlıkta sıkıntı çekiyor. Bırakın muayeneyi insanlar iğne yaptırabileceği yer bulamıyor” şeklinde konuştu.

Pilli, Güzelyurt halkına sağlık hizmeti götürülebilmesi için çare aranmasını isteyerek, ilaç sarfiyatı, acil servislerdeki yoğunluk gibi konular üzerinde durdu. Pilli, “İnsanların evlerde inanılmayacak kadar ilaç var. Halk, ateşi çıkınca bile antibiyotik alıyor. İlaçta otomasyon sistemine geçilmesi şart” dedi.

BESİM: “DEVLET LABORATUVARI KANAYAN YARAMIZ”

Sağlık Bakanı Filiz Besim de konuşmacıları yanıtladı. Besim, “Ben, başhekimlik yapmayacağım, başhekimler görevini yapacak, biz denetleyeceğiz” dedi.

Besim, ilk ziyaretini Devlet Laboratuvarı’na yaptığını da aktararak, “Devlet Laboratuvarı kanayan yaramız… 1.5 yıldır tahlilleri yapamıyoruz. Suyu bile içerken, ‘acaba’ diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Besim, sigorta şirketinin Devlet Laboratuvarı’nda çıkan yangından sonra tek kuruşluk ödeme yapmadığından, olayla ilgili tek bir dava dosyalanmadığını söyledi.  Besim, Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) BRTK yanında karkas halinde olan binasının laboratuvar için değerlendirildiğini anımsattı.

Besim, hastanelerle ilgili de konuşarak, hastaların 2. ve 3. basamak kamu hastanelerini değil Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ni tercih ettiğini de kaydederek, bu nedenle burada yoğunluk olduğunu belirtti, 2.ve 3. basamak hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde Hukuk Komitesi oluşturduklarını da aktaran Besim, bütçeden sonra Meclisten de ilgililerin komiteye çağrılacağını ve yasa çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti.

Besim, sağlıkla ilgili yasaların Döner Sermaye Yasası gibi yasalarla sınırlı olmadığını söyleyerek, Sağlık Bakanlığı’nın, Yataklı Tedavi Kurumu’nun düzgün yasası olmadığını, bunlarla, kanser, bulaşıcı hastalıklar gibi yaslarla ilgili de çalışacaklarını dile getirdi.

Güzelyurt Hastanesi’nin birinci etabının bittiğini, Güzelyurtlu biri olarak bundan mutluluk duyduğunu ifade eden Besim, ikinci etap projesi için çalışıldığını, kaynak arayışının söz konusu olduğunu belirterek, “Güzelyurt Hastanesi’ni illa ki bitireceğiz. Hiç kaynağımız yok değil, önemli olan doğru kullanmak” dedi.  

Editör: TE Bilisim