Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, AB mevzuatına uyumlu olarak geçirilen Tüketicileri Koruma (Değişiklik) Yasası ile, tüketicilerin alışveriş yaparken kendilerini daha güvende hissedecekleri, satın alınan mal ve hizmette kusur olması halinde kendi memleketinde, kendi dilini konuşan ve haklarını hiç kimseden yardım almaksızın dahi savunabileceği bir ortam oluşturulduğunu belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, halkın tüketici bilincini geliştirmesini ve mevcut yasalarla korunan haklarının farkında olarak, haklarını aramalarını temenni etti.

“Dünyada pazarlama sektörünün gelişmesi ve sosyal ağların artık cep telefonlarına kadar girmesiyle malların reklamı direkt olarak tüketiciye ulaşmakta ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketim hızla artmaktadır” denilen açıklamada, tüketimin hızla artmasıyla sorunların da beraberinde hızla artmaya başladığı, bu çerçevede alınan önlemlerle tüketici haklarının da aynı oranda geliştiği kaydedildi.

AB’YE UYUMLU YASA

Açıklamaya şöyle devam edildi:
“Bizler de bu gelişmelerin arkasında kalmamak ve halkımızı bilinçlendirerek tüketici haklarından yararlandırmak amacıyla uzun bir süredir çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu kapsamda Haziran 2003 tarihinde 40/2003 sayılı Tüketicileri Koruma Yasası yürürlüğe girmiş ve uygulanmaya başlamıştır. Ancak mevcut yasada Avrupa Birliği normlarına uyumsuzluklar tespit edilmiş ve 2010 yılında 55/2010 sayılı Tüketicileri Koruma (Değişiklik) Yasası Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilerek, yasa AB mevzuatına azami derecede uyumlu hale getirilmiştir.

Yapılan değişikliklerle; tüketicilerimiz kendi esnafımızdan alışveriş yaparken kendilerini daha güvende hissedecekleri, satın alınan mal ve hizmette kusur olması halinde kendi memleketinde, kendi dilini konuşan ve haklarını hiç kimseden yardım almaksızın dahi savunabileceği bir ortam oluşturulmuştur. Aynı zamanda esnafımız da halkımıza kaliteli ürünler sunarak müşterilerini artıracak ve dolaylı olarak Güney Kıbrıs’la rekabet güçlerini artıracaklardır.

Bakanlığımıza bağlı Ticaret Dairemizde Tüketici Birimi kurulmuş ve hizmet vermektedir. Vatandaşlarımız, bir mal veya hizmet için satıcı tarafından verilen tanıma veya örnek modele uygun olmayan, malın ambalajında, etiketinde, tanıtım kılavuzunda, reklam ve ilanlarında, beklenen nitelik ve performanstan farklı bir ürünle karşılaşırsa kusurlu mal veya hizmet satın almışlar demektir. Aynı şekilde sağlayıcı tarafından bildirilen veya taahhüt edilen nitelikten düşük, yararlanma bakımından değeri azaltılmış veya ortadan kaldırılmış hizmetler de kusurlu hizmet sayılmaktadır. 

“HAK ARAYABİLMEK İÇİN FATURA, MAKBUZ, FİŞ ŞART”

Vatandaşlarımız haklarını arayabilmeleri için, satın aldıkları malın veya hizmetin fatura-makbuz veya fişini mutlaka ibraz edebilmeleri gerekmektedir. Bu sebeple söz konusu belgeleri satıcıdan talep etmeleri çok önemlidir.”

365 GÜN 24 SAAT ALO 171

Ticaret Dairesi bünyesinde kurulan “ALO 171” telefon hattına da dikkat çekilen açıklamada, vatandaşların, satın aldıkları mal veya hizmette bir kusur tespit ettikleri zaman, ister ev, isterse cep telefonlarından 171’i arayarak, mağduriyetlerini anlatabilecekleri belirtildi.

“Alo 171” hattının 365 gün 24 saat hizmet verdiği hatırlatılan açıklamada, mesai saatlerinde bir memur, mesai dışı saatlerde ise telesekreterin yanıt verdiği bu hatta bırakılan mesajların ilk iş gününde değerlendirildiği kaydedilerek, vatandaşların şikâyetlerini bildirdikten sonra kendilerine ulaşılabilecek bir telefon numarası bırakmayı unutması istendi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
“’Alo 171’ hattımızdan şikâyetleri dinleyen memurlarımız tüketicinin şikayeti Yasa kapsamına giriyorsa, ilgili dilekçeyi ve belgeleri aldıktan sonra, şikayet edilen firma ile temasa geçerek pratik çözüm bulmaya çalışacaklar. Eğer ilgili firma buna yanaşmazsa problem “Mal ve Hizmetler Hakem Heyeti’ne” aktarılacaktır. Vatandaşlarımızın satın aldıkları mal veya hizmet tutarı, bir asgari ücretin altında ise herhangi bir harç parası talep edilmeyecektir. Eğer satın aldıkları mal veya hizmet tutarı bir asgari ücretten fazla ise asgari ücretin 1/25’i kadar harç talep edilecektir.

Tüketici haklı görülürse alınan bu harç geri iade edilecektir. ‘Mal ve Hizmetler Hakem Heyetimiz’ tüketicinin satın aldığı mal veya hizmet tutarı, dört asgari ücret tutarına kadar yetkilidir. ‘Mal ve Hizmetler Hakem Heyetimiz’ Lefkoşa’da Ticaret Dairesi Müdürlüğü binasında hizmet vermektedir. Lefkoşa dışında bulunan vatandaşlarımız şikâyet dilekçelerini Ticaret Dairesi’nin Gazimağusa, Girne ve Güzelyurt şubelerine veya satış işleminin yapıldığı yerlerdeki kaymakamlıklara başvurabilirler.www.kktceeb.com internet sitemizden de bilgi alabilirler.

Tüketici olarak mağdur olduğuna inanan vatandaşlarımız bizi aramaktan çekinmemelerini beklemekteyiz. Buna örnek olarak geçen yıl bir vatandaşımız, ALO 171’i arayarak şikâyetini dile getirmiş, memurlarımızın yönlendirmeleri ile şikâyet başvurusunu yapmış, 75 yaşında sağlık problemleri olmasına rağmen Hakem Heyeti’nin huzurunda şikâyetini anlatmış ve hakkını aramıştır.

Bilinçli bir toplumun yetişmesi kendini rahatlıkla ifade edebilmesi için eğitimin küçük yaşlardan başladığını, övünç kaynağı olan çocuklarımızın bilinçli bir nesil olarak yetişmesi hepimizin isteğidir.

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü vesilesiyle tüm halkımızın tüketici bilincini geliştirmek ve mevcut yasalarla korunan haklarının farkında olmalarını ve haklarını aramalarını temenni ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim