Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), İskele Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği, Birleşik Taksiciler Birliği, Kuaförler Birliği, Oto Tamircileri Birliği, Özkan Nakliyat, Faiz ve Mazbata Mağdurları, Tesisatçılar Birliği ile Oto Elektrikçileri Birliği, düzenledikleri ortak basın toplantısında derhal çözülmesini istedikleri 15 maddelik sorunlar listesini açıkladı.

KTEZO’da gerçekleşen ortak basın toplantısında, basın açıklaması Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hürrem Tulga tarafından okundu.

Tulga, ortak basın toplantısına katılan örgütlerin Toplumsal Varoluş Hareketi’nin  parçası olduğuna işaret ederek, bugünden itibaren sorunlar çözülene kadar eylemlerini artarak sürdüreceklerini açıkladı.

Hürrem Tulga basın toplantısına katılan örgütlerin,  halka kulak veren, ortaya irade koyan bir yönetim oluşturuluncaya kadar birlik ve dayanışma içinde sürdüreceğini söyledi.

Tulga, hedefin, geliri kadar harcama yapan, ürettiği kadar tüketen, katılımcı, eşitlikçi bir sistemi  olduğunu ifade ederek, hedefe ulaşana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Ülke ve ülke insanının mevcut yönetimle birlikte paramparça olduğunu kabul etmeyen kimsenin kalmadığını ileri süren Tulga, “Ne iş kaldı, ne de işimiz; ne de iş yerimiz. Resmen iş yapıyoruz görünmekle birlikte, gerçekte fiiliyatta sadece borcumuzu büyütüyoruz” dedi.

Tulga, düzenin değişmesi gerektiğini  anlatan Tulga “Üretimin, hizmetlerin planlandığı, yabancı sermayenin denetlendiği, tekelciliğin durdurulduğu, işimizin, işyerimizin, toplumsal varlıklarımızın korunduğu ve geliştirildiği, söz sahibi, yetki sahibi olduğumuz bir yeni ülke yaratmak için harekete geçmeliyiz. Kapasitemiz de vardır, irademiz de vardır. Yapılması gerekenleri de biliyoruz. Yapılmaması gerekenleri de” şeklinde  konuştu.

Ortak basın toplantısında dağıtılan ve derhal çözülmesi istenen 15 maddelik sorunları ise özetle şöyle sıralandı:

“Her işkolu, meslek için nüfusa göre ihtiyaç master planı yapılmalı. Önüne gelenin dildiği yerde işyeri açması durdurulmalı; yabancı ve yerli ortaklık sermaye kuruluşları denetlenmeli. Hileye son verilmeli;

Esnaf, zanaatkâr çiftçi, üretici tanımı yapılmalı, ikinci iş durdurulmalı, kaynaklar yerinde kullanılmalı;

Herkesin becerisi ve yetenekleri  çerçevesinde iş yapmasının önü açılmalı;

Yabancı sermaye kuruluşlarının tanımı yapılmalı, yatırım alanları belirlenmeli, kriterler konulmalı; yerli istihdam teşvik edilmeli;

Banka para maliyetleri mutlaka belirlenmeli, faiz, küçük ülkede iki katı aşmamalı. Birleşik faiz durdurulmalı;

Bankalarının nerelere kredi kullandırdığı, ne iş için kullandırdığı belli olmalı;

Borç alacak verecek ilişkileri yeniden düzenlenmeli, Akla kara ayrılmalı, işten dolayı hapislik kaldırılmalı;

Tekelciliğe derhal müdahale edilmeli;

İşyeri açma ehliyete dayandırılmalı;

Esnaf kredileri kooperatifimiz üzerinden belirlenecek kriterler çerçevesinde ve şeffaf olmalı;

Kooperatifleşme her alanda teşvik edilmeli;

Yerli üretimin yeniden tanımı yapılmalı, dışa açılırken rekabet edebilirliği mutlaka gözetilmeli;

Toplumsal varlık ve kurumların satışına son verilmeli.”

Editör: TE Bilisim