Cumhurbaşkanlığı’ndan ve LTB’den yapılan açıklamalara göre, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) tarafından sahnelenen “Selamün Kavlen Karakolu” oyunu ile perdelerini açan 13. ‘Kıbrıs Tiyatro Festivali’nin açılışına eşi Meral Akıncı ile katılan Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler ve birçok tiyatro sever katıldı.

HARMANCI

LTB Başkanı Mehmet Harmancı gecede yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta eylül ayının tiyatro ayı olduğuna işaret ederek, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün, Suriye’de mültecilerin dramına ortak olabilmek ve İstanbul’da Levent Üzümcü gibi sesi kısılanlara ses olabilmeyi hatırlatma açısından önemli olduğunu kaydetti. LTB Başkanı Harmancı, harekete geçip tiyatrocuların da yaptığı gibi insanoğlunun uyanması ve uyandırılması gerektiğini söyledi.

AKINCI

Oyun sonrasında sahneye davet edilerek Mahir İpek ve Ankara Sanat Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Yücel Erten’e birer plaket veren Cumhurbaşkanı Akıncı da yaptığı kısa konuşmada, kültür ve sanatın dünyada ve Kıbrıs’ta barışa büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Akıncı, 1987 yılında sınır kapılarının kapalı olduğu yıllarda ilk defa Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun Aristofanes’in Barış adlı oyununun güneydeki Satirigo Tiyatrosu’nda sahnelendiğini de anımsattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı festivalin sloganına dikkat çekerek, “Ne mutlu bize ki Aziz NESIN, Ankara Sanat Tiyatrosu, Yücel Erten, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu bizi uyandırmaya devam ediyor ve en büyük alkışı bu arkadaşlarımız hak ediyor” dedi.

Gecede, festival sponsörlerine LTB Başkanı Harmancı tarafından plaket verildi.

Lefkoşa Belediye Orkestrası Yaylı ve Nefesli Trio’su ise 29 Eylül’e dek sürecek festival boyunca oyun öncelerinde dinleti sunacak.
Editör: TE Bilisim