Erken genel seçimle ilgili oy kullanma, oy kullanma tercihleri ve oy kullanmama ile ilgili tartışmalarında yeni bir durumla karşı karşıyayız:
Baraka’dan CTP’ye, TDP’den UBP’ye, CTP’den BKP’ye seçim arifesinde tüm siyasi partiler ilk kez “benim partime oy verin” demeden önce, “sandığa gidin oy kullanın” çağrıları yapıyor.
Seçim tarihimize siyasal partilerin seçmenin sandığa gitmesini, seçmenin kendisini seçmesinden daha çok önemsediği bir dönem oldu mu?
Sanmıyorum.
Seçim günü 3 alternatifi var seçmenin:
1. Bir partiye mühür vurmak.
2. Partiler arası adaylara tikcik atarak karma oy kullanma.
3. Oy vermeme.
Peki ne oldu da tüm siyasi partiler seçmenin sandığa gitmesini, seçmenin kendini seçmesinden daha önemli gördü? Oy verilmemesi ihtimalini neden mühür ve tikcik atmadan daha önemli telakki ettiler?
Bu işte bir iş var!
Adı geçen mevcut tüm siyasi partiler, ülkedeki mevcut siyasetin ve siyaset anlayışının tıkandığında hemfikir mi?
Kendi beyanlarıyla, evet.
Adı geçen mevcut tüm siyasi partiler, ülkedeki mevcut siyasetin ve mevcut siyaset anlayışının toplum sorunlarına çözüm üretemediğinde hemfikir mi?
Kendi beyanlarıyla, evet.
Adı geçen mevcut tüm siyasi partiler, halkın siyaset ve mevcut siyasetçilere güvenin ciddi şekilde zedelendiği hususunda hemfikir mi?
Kendi beyanlarıyla, evet.
Adı geçen mevcut tüm siyasi partiler, ülkedeki mevcut siyasetin ve mevcut siyaset anlayışının yurttaşın demokratik süreçlere aktif katılımı için çözüm üretemediğinde hemfikir mi?
Kendi beyanlarıyla, evet.
Peki nasıl oluyor da bütün mevcut siyasal partiler “sandığa git oy kullan” diyor?
Hem mevcut siyaset çöktü, tıkandı, güven kalmadı diyeceksin, hem de yurttaşın bu saptamalara katılmasına, sandığa gitmemesine karşı çıkacaksın?
Nasıl yani?
Kendini dönüştürmeyen, siyaset mekanizmalarını dönüştürmeyen, şikayet ettiği mevzuatı ellemeyen, şikayet edip yakındığı tıkanıklıkları aşmak için kımıldamayan mevcut siyasetçi nasıl oluyor da seçmene “tüm dediklerimi, tespitlerimi, eleştirilerimi unut sandığa git” diyebiliyor?
Sığınılacak bir liman bulundu: Parti programlarına bakınız!
Defaten baktık, ne gördüğüm ikinci bir yazı konusu elbet.