Bir arkadaşımın dedesi rahatsız.

Kan ihtiyacı var ve bulamıyorlar. Kaç gündür yapılan ‘Acil Kan Aranıyor’ uyarılarına rağmen halen B RH+ kan yok. Yani 60 ünite kana ihtiyacı olan hastaya maalesef kan bulunamıyor.

Çok üzücü bir durum. Haber sosyal medya üzerinden yayınlandığı halde halen yeterli kan bulunamadı. Hastanın bu kanı bulamaması durumunda yaşama tutulması çok kolay olmayacaktır.

Bugün ülkemizde kan kanseri ile mücadele eden birçok hasta var. Bunun yanında Thalassemia hastalarını da düşündüğümüzde ülkedeki kan ihtiyacı ne kadar az çok biliniyor.

Üniversitelerde kan bağışı etkiliği düzenlendiği zaman orada bulunma şansım oldu. Gençlerin bu konudaki duyarlılığı gerçekten gururlandırıyor insanı. Ama nedense kan vermek adına yapılan bu bağış etkinliklerindeki olanaksızlıklar kan toplanmasını engellemektedir.

Örneğin kan bağışında bulundurulan yatak sayısı bu işi yavaşlatmaktadır. Yetersiz yatak olmasından dolayı kan veren herkes 10 dakika diğer kan veren kişiyi beklemek zorundadır. 3-5 tane yatakla döndürülen bu bağış etkinliği tüm gün devam etse de sonuç çok da ümit verici olamıyor.

Hâlbuki yeterli teçhizat olsa istenilen kan miktarı toplanabilir. Gerek ambulans gerek yatak gerekse hemşire sayısı yeterli miktarda değildir. Kan vermek adına birçok gönüllü öğrencinin kan veremeden ayrılmak zorunda kalması ve imkânsızlıklar yüzünden yeterli miktarda kan toplanamaması üzücüdür.

Ülkenin Kan Bankası Thalassemia hastalarına dahi kan bulamıyor. Herhangi bir hastaya ihtiyacı olan kanı bulmak günden güne daha da zorlaşıyor.

Toplum olarak duyarlı bir kesim var ki sürekli kan bağışı düzenleyerek bu hastalarımıza hayati yardımı yapıyor. Kan bağışı dendiği zaman Aydınlık Yarınlar Hareketi aklıma gelir. Düzenli olarak kan bağışı yapan Hareket bugün örnek teşkil etmektedir. Birçok birlik ve dernek sosyal alanda birçok etkinlik düzenlerken umarım kan bağışı etkinliğini de önemseyerek hareket ederler.

Ülkemizin hastalığı olan Akdeniz anemisi hastalarının dahi kan ihtiyacı karşılanamıyor. Ülkede bir Kan Bankası var ama içinde hayati önem taşıyan kan yok. Bu nasıl bir çelişkidir. Görev Sağlık Bakanlığı’nındır.