Maydanoz, her şeye iyi gelen bir bitkidir. Sayılamaz faydaları vardır. Ne var ki, her şeye karışan, burnunu sokan insanlar için '' her şeye maydanoz olma'' tabiri kullanılır.
Maydanoz, eski Yunan ve Romalılar döneminden beri sofraları süsleyen, birçok yemekle salatalara çeşni vermesi için yaprakları katılan bir bitkidir. Maydanoz, dünyada ve ülkemizde yaygın şekilde yetiştirilmekte ve kullanılmaktadır.
Maydanozun gövdesi ve sapları yuvarlak kesitli, içi dolu ve hoş kokuludur. Yaprakları çok parçalı, üzeri koyu yeşil ve altı daha açık yeşil renkli olur. Maydanozun yaprakları çiğ olarak yenildiği gibi bazı yemeklere tencere ocaktan indirilmeden önce son dakikada eklenerek ve salatalara da katılarak bolca tüketilir. Ülkemizde özellikle şeftali kebabına konur. Soğan yiyenlerin kokuyu gidermek için de maydanoz çiğnemeleri söz konusu.
Bütün bu güzellik ve özelliklerine rağmen halk arasında bir nevi argo bir ifadede kullanılmaktadır. Her şeye karışan, burnunu sokanlar için ‘her şeye maydanoz olmak’ tabiri kullanılmaktadır. Yani kendisini hiç ilgilendirmeyen konularda ahkam kesip, burnunu her işe sokan kişiler için yoğun şekilde kullanılan bir söz.
Ne ilginçtir ki ülkemizde son zamanlarda bir çok kişi kendi konusu yerine başka konularla ilgilenmekte ve alakasız bir şekilde konuşup açıklamalar yapmaktadır. Kendi görev ve sorumluluğunu yerine getirmek yerine başkalarına akıl fikir verme yaygın şekilde sürmektedir.
Netice itibarı ile herkes her şeyi bilirmiş gibi bir tavır söz konusu olmaktadır. Yani ağzı olan konuşur misali bir durum. Böyle olunca da bir bilgi kirliliği söz konusu olmaktadır. Halk da neye inanacağını bilemez, şaşkın bir şekle giriyor. Alakaya maydanoz, söylem ve açıklamalarda bulunanlar, bu söylemleri bir süre sonra itibar görmeyince de feryat figan ederek yapılanın yanlış olduğundan dem vurmağa başlarlar. Yani kendi söylediğine itibar edilmedi diye yapılan yanlışmış.
İşte herkesin her şeye maydanoz olması böyle bir şey. Allah yardımcımız olsun.