Üzgünüm ama bugün sağlık sektöründeki sıkıntılar yüzünden Sağlık Turizminden bahsetmenin mümkün olmadığı bir ülkede yaşıyoruz.

Dünyadaki standartlara baktığımız zaman biz kendimizi nerede görüyoruz diye bir soru ile karşılaştım dün. Tabi sohbetim bir başhekimleydi. İsmi Op Dr Harun Gülmez. Kolan Hastanesi’nde yaklaşık iki yıldır yirmi yıllık tecrübesi ile bir hizmet vermeye çalışıyor.

Çok da kolay bir hizmet sektöründe olduğunu söylemek mümkün değil. Yani sağlık ciddi bir iş. Hele de doktorsanız. İnsanlar size güvenerek yanınıza geliyor ve muayene oluyor. Siz ne kadar güven verirseniz o kadar çok sizinle çalışmak isterler. Bugün yüz kişi üzerinde bir çalışanı ile özel hastaneler arasında halka hizmet veren Kolan başhekimi sistemle ilgili yaşanan bürokratik engellerden muzdarip.

Öncelikle sağlık turizmini irdelemek gerektiğini düşünüyorum. Ülkenizde ne kadar çok yabancıya hizmet verdiğiniz önemlidir. Yatırımlarınızı ona göre yapar ve ülkenize yabancı turist getirerek sağlık sektöründe hareketlenmeler yaratabiliriz. Ama siz çalıştıkça birileri çalışmalarınıza engel olunuyorsa bu turizm ölür. Turistlerin ülkeye gelerek kalacak otel bulmaması gibi bir durumdur aslında bu. Ülkeye gelen turiste yatacak yatak, hizmet verecek otel bulamazsanız turizmden de bahsetmeniz mümkün değildir.

Kendi vatandaşlarımızın yanı sıra ülkemize tedavi için gelen birçok hasta varken bu alanda farklılık yaratmak çok önemlidir. Yabancı ülkeden ülkemize ziyarette bulunan yabancıların sağlık hizmetlerini yürütürken sorunlar yaşanmadığı müddetçe başarılı bir sağlık turizmine imza atmış olursunuz. Ama gel görün ki kaç tane hastane bu alanda profesyonel anlamda hizmet verebiliyor?

Bazı özel hastanelerimiz gerek alanında uzman kadrosu ile gerekse çalışan teknik personeli ile hak ettiğimiz hizmeti verebilirken bazı hastanelerimiz de ismini dahi neden taşıdıklarını sorgulatacak kadar vasat hizmet sunuyor. Öncelikle şu gerçeği göz ardı etmemek gerekir. Hastanelerimiz şuan birçok eksikle hizmet verirken özel hastanelerimizde hizmette sınır yok. Ama işin ucu maddi imkânlara dayanıyor. Yani paranız varsa özel hastanelerden hizmet sorunsuz bir şekilde alabiliyorsunuz ama paranız yoksa kendi ülkenizde eziyetle karşılaşmanız mümkündür. Sağlık Bakanlığı’na bu konuda önemli görevler düşmektedir. Öncelikle kendi hastanelerimizi elden geçirerek bir kalite yakalanmalıdır. Özel hastanelerimize de bazı olanaklar sağlanarak gereksiz bürokratik işlemlerle hem hastaların zamanını hem de hekimlerin zamanını almamak adına gerekli bir takım çalışmalar yürütmelidir.

Sağlık ciddi bir işken basite indirgemek yarınımızı garantiye alamamak demektir. Biz geleceğe sağlıkla bakmak istiyoruz.