Belirlenmiş konularda saptanmış hipotezlere veya sorulara bağlı olarak örneklemi oluşturan kişilere sorular yönelterek sistemli veri toplama tekniğine anket denir. Bir başka ifadeyle anket; kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını önceden saptamak üzere hazırlanmış soru listesidir. Sözlük anlamı olarak anket; herhangi bir konuyla ilgili tutum belirlemek için düzenlenmiş ayrıntılı ve kapsamlı soruşturmadır.
Anket çalışmaları ilk defa 1847’de Amerika’da Horace Mann tarafından, Avrupa’da ise 1872’de Galton kullanılmıştır. Günümüzde anketler dünyanın her tarafında çeşitli yöntem ve şekillerde kullanılmaktadır. İktisadi, siyasi, sosyal alanlarda karar verme sırasında karşılaşılan belirsizlikleri ve bilgi eksikliğini önceden gidermek maksadıyla kullanılmaktadır. Siyasi partiler anketlerden yararlanarak seçmenlerin eği¬limlerini öğrenmeye çalışmaktadır.
Anket yönteminin en kuvvetli yönü, uygun durumlarda, çok miktarda veriyi, kısa zamanda toplama olanağı yaratmasıdır. Kolay ve ucuz olarak çok sayıda kişiden kısa sürede istenilen konularda görüş alma imkânı verdiğinden anket kullanımı yaygındır. Belirli aralıklarla yapılan anketlerle kamuoyunun tutum ve eğilimi belirlenmekte ve zaman içindeki değişimler ortaya çıkarılmaktadır. Genellikle seçimlerden önce halkın kime oy vereceğini araştırmak amacıyla yapılan anketlere kamuoyu yoklaması da denilmektedir.
Anket yönteminin çeşitli üstünlüklerine karşın, bilimsel olarak zayıf yanları da vardır. Anketlerin en zayıf yanı, sorulara ayrı kişilerce ayrı anlamlar verilmesini önlemedeki güçlüktür. Cevapların ne derece bilinçli ve samimi olduğu bilinmediğinden, elde edilen verilerin doğruluğundan emin olmak da mümkün değildir.
Belirlenmiş amaçları gerçekleştirmeye yönelik olarak anketler çok kullanılan bir veri toplama yöntemi olmakla birlikte, ancak uygun kullanılmaları halinde yararlıdır. Anketler bilimsel değer taşıması için, geçerli ve güvenli olmalıdır. Güvenirlik derecesini gerçeğe yakın olarak saptamak zordur. Bu nedenle anket hazırlayan/hazırlatan kişi ve kurumlar anket sonuçlarını istediği şekle sokabilmekte, yeni tabirle manipülasyon yaparak insanların düşüncelerini etkilemekte ve yönlendirmektedir
Özellikle siyasi anketlere yapılan müdahalelerle, halkın seçimlere yönelik eğilimi etkilenmeye çalışılmaktadır. Bu tarz gerçek dışı anketler, anketten sorumlu olan kurumların güvenilirliğini sarsmaktadır.
Nisan 2015’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde kimin tarafından nasıl yapıldığı belli olmayan anketlerle bilgi kirliliği yaratılmasına ilave olarak bir kurumun adını kullanarak yayınlanan bir ankette ortaya çıkan sonuçlar, ilgili kurumun güvenilirliğine gölge düşürmektedir.
Yayınlanan ankette Akıncı’nın üçüncü sırada gösterilmesi ve bölgelere göre alacağı oylar tamamen gerçek dışıdır. Akıncı’nın İskele’de % 14, Lefkoşa’da %11, Güzelyurt’ta % 9 ve Mağusa’da %5 şeklinde oy alacağını gösteren anket gerçekleri gizlemektedir.
Onurlu duruşu ve temiz geçmişi ile halkın umudu olan Akıncı’nın alacağı oylar inanıyorum ki bunlardan çok farklı olacak ve 19 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimini AKINCI kazanacaktır.