Geçen haftaki elim trafik kazasından sonra yazamadım.Bir şeyler yazmam gerektiğini bilmeme rağmen facebookumu bile açmadım.Kıbrıs haber kanallarını izlemek istemedim.Nasıl bir acı olduğunu deneyimleyen biri olarak konuşmak bile istemedim.

Ama bu acıların bitmesi istismar edilmemesi ve birdaha yaşanmaması için yazmak zorundayız.Hatırlatmak .Uyarmak ve önlem almak için yapmak ve gerekirse zorla yaptırmak zorundayız.

Sıradan bir haber olmaya ve artık kanıksamaya başladık.

Ateş düştüğü yeri yakıyor.Yarın sizinde başınıza gelebileceği endişesi bir anlık düşünceden ,1 hafta 10 günden sonra ortadan kalkıyor.

Kaybeden kaybettiği ile kalıyor.

Ülkemizde 2004’ten 2013’ün Nisan ayının ilk günlerine kadar olan sürede 443 kişi hayatınıkaybetmiş.

Ülke genelinde son 10 yılda meydana gelen trafik kazalarında 11 bin 807 kişi de yaralanmış.

1 Ocak 2001’den 31 Aralık 2015’e kadar meydana gelen toplam 53 bin 316 trafik kazasında 722 kişiyi kaybettik ,12 bin 658 kişi de yaralandı.

2014’teki bilanço: 29 ölü.

2015’te 23 …

Birde savaşta yaşadığımız kayıplara bakalım isterseniz.

Kıbrıs Barış Harekatı sonunda tarafların kayıpları şöyleydi: Türk Silahlı Kuvvetleri'nden 498 şehit ve 1.200 yaralı…Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 şehit mücahit , 270 sivil ölü, 1,000 yaralı.

1963 ve 1974 yılları arasında cereyan eden şiddet sonucu toplam 502 Kıbrıslı Türk Kayıp Şahıslar Komitesine bildirilmiş.

Ve istatistikler.

Yapılan bir araştırmada KKTC’nin 100.000 nüfusa düşen ölü sayısısıralamasında Dünyada ilk sırada yer aldığı görülmekte. Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin 100.000 nüfusa düşen ölü sayısı ortalaması 5,7 iken, bu rakam KKTC’de 14,6 olarak görülüyor.

2011-2013 yılları arasında meydana gelen toplam 11.965 trafik kazasında toplam 53.097.922 TL ülkenin maddi zarara uğradığı görülmektedir. Harcanan bu paralarla, 2 hastane, 4 temel eğitim okulu, 4 belediye binası ve 135 konut inşa edilebilmekteymiş.

Çağdaş ülkelerde olan KKTC’de trafikte belirli bir vizyon ve yön ortaya koyabilecek “Trafik Master Planı” ve “Ulaşım Master Planı”bulunmamakta olup, bu yönde devlette hazırlık yapıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşılmamış.

Trafik kazaları ile yapılan polis raporları çağdışı olarak salt sürücü kusurları üzerine yoğunlaşmakta. Böyle olmasına karşın, kaza raporlarından anlaşılan birçok kazanın gerçekleşme nedeninin doğrudan yol veya yol güvenliği ile ilgili olduğu anlaşılmakta.

Çocuklara verilen trafik eğitimi yeterli seviyede değildir. Trafik dersinin eğitim müfredatına girmesi gerekmekte.

KKTC’de mevcut ehliyet verme sistemi yetersiz yasal düzenleme ve eğitim şekline sahiptir. Günümüz şartlarında çağdışı kalmış. Avrupa ülkelerindeki sisteme uyumu sağlanmalıymış.

Savaşın illede cephede olacağını kim söylemiş sayın vekiller, baylar bayanlar.Yollara bakınız.

KKTC yollarında savaş devam ediyor ve yalnızca timsah gözyaşları döküyoruz.

Şimdi KKTC refahı ve mutluluğu için çalışanlara ,Kıbrısta savaş olmasın barış için çaba harcayanlara.

Bir can giderse artık geri gelmez.

Neye mal olursa olsun.Kaç otoban yada üst geçide kaç bin ton asfalta ,kaç yüz polis istihdamına yada sabit kameraya mal olursa olsun.

Eğer gayleniz insansa.Gayleniz henüz yaşamının baharında genç kızlar ,delikanlılarımızsa.

Onları yaşatmak için önce yollardaki savaşı durdurun.