Çorba, böyle kış günlerinde içmeyi tercih ettiğimiz, sıcak sulu içecek veya yiyecektir. Çorbanın tarifi için internette şunlar yazıyor; Çeşitli sebze, öğütülmüş ya da tane halindeki tahılın su, et veya tavuk suyu ile pişirilmesi ile hazırlanan yiyecek. Hazmı kolay, besin değeri yüksek, iştah açıcı, lezzetli bir içecek. Sebze, tahıl, et ve benzeri ile hazırlanan sıcak sulu içecek.
Bilhassa Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan çorba, kahvaltı niyetine tüketildiği gibi öğle ve akşam yemekleri öncesinde içilen ve bu soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan sulu sıcak içecek/yiyecek.
Ülkemizde özellikle evlerde yapılan çorbalar tarhana çorbası, mercimek çorbası ve de sebze çorbasıdır.
Tarhana çorbasına kavrulmuş hellim, mercimek çorbasına da kızartılmış ekmek konursa bir daha güzel olur.
Evde biri üşütmüşse, ona hemen şehriye veya pirinç çorbası yapmak adettendir. Bir de pirinç ve bulgur pilavı yendikten sonra kalan miktar da bazı ailelerce sulandırılarak çorba yapılmaktadır.
Türk mutfağında çorba çeşitleri çoktur. Mercimek çorbası, sebze çorbası, ezogelin çorbası, kremalı tavuk çorbası, mantar çorbası, domates çorbası, yayla çorbası, işkembe çorbası.
Bunları içerken, zevke ve ihtiyaca göre, limon, sirke, kimyon ve de acı biber koymak ayrı bir tat vermektedir.
Bu çorba çeşitleri Türkiye’de bir çok lokantada bulmak mümkün. Bu alanda bir de sektör oluşmuştur. Paketlerde hazır çorbalar bugün marketlerde rahatça bulunmaktadır. Bunların 4 kişilik olanları yanında tek kişilik olanları da vardır. Tek kişilik olanları bir çay kasesine koyar ve üzerine sıcak su dökerek karıştırırsanız güzel bir çorba olur.
Çorba kelimesi bir de karışıklığı ifade etmek için kullanılır. Çorba burada mecazi anlamda kullanılır. ‘Örneğin bu iş çorba oldu’. Genelde bazı olumsuz durumlar karşısında söylenir.Özellikle karma karışık olan durumlar için söylenir. Ya da bunun yerine bazen ‘Arap saçına döndü’ de denir.
Bu ve benzeri kelimeler son zamanlarda ülkemizde sık kullanılmaktadır.
Evet, bu çorba konusu da nerden çıktı diyebilirsiniz. Malum havalar soğuk ve ilk akla gelen de çorba içmektir.
Burada size bir anımı anlatmak için bu konuya girdim.. Bundan birkaç yıl önce bir arkadaş öğle saatlerinde beni güney Lefkoşa’ya götürdü. Bir şeyler yemek için ‘Uzun yol’ diye bilinen bölgede bir lokantaya girdik. Menüde neler olduğunu sorduğumuzda ‘Fasulye çorbası’ olduğunu öğrendik. Merak ettik ve bu çorbadan sipariş ettik.
Ne geldi? İki tabak içlerinde kuru fasulyenin salçalı suyu ve onun içinde yüzen fasulyeler. Hayret ettik ama salçalı suyu içtik. Rum lokantacının bunu turistlere değişik bir çorba diye sattığını anladık.
Bildiğim ve gördüğüm çorba çeşitlerini yukarıda yazdım. Bunların belki de hepsini çeşitli zamanlarda içtim. Ama o güne kadar fasulye çorbası diye bir çorba görmemiş ve içmemiştim. Suyu bol fasulyesi az olan o yiyeceği ‘Fasulye çorbası’ olarak içtik.