Mustafa Akıncı’nın zaferiyle sonuçlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri sıradan bir seçim sayılamaz!
Seçim sonrası siyasilerin yaptığı yorumlara baktığımızda kimse KKTC’de artık mevcut siyasi sistemin çöktüğünü söylemedi çünkü işlerine gelmedi!
Bu da demektir ki Cumhurbaşkanı değişti ama siyaset kaldığı yerden devam edecek…
Kimse kusura bakmasın siyaset bu anlayışıyla devam edemez, etmemeli de!
Akıncı’ya büyük destek vererek Cumhurbaşkanı yapan halk kitlesi sadece çözüm istencini dile getirmedi, siyasetçiye olan güvensizliğini de ortaya koydu!
Ezber bozan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ‘temiz siyaset’ özlemininin de tercümanı oldu…
2103 Mayıs ayında yapılan genel seçim sonuçlarına bakalım:
CTP-BG yüzde 38.38 ile birinci parti oldu ve 21 vekil çıkardı…
UBP yüzde 27.33 oy oranıyla 14 vekil kazandı.
DP-BG yüzde 23.16 ile 12 vekili kadrosuna dahil etti…
TDP de 7.41 ile dördüncü oldu ve 3 vekilini soktu meclise.
CTP-BG önce geçen yıl yerel seçimlerde bozguna uğradı ve Lefkoşa, Girne ve Mağusa gibi önemli merkezlerde kaybetti sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidarda olmasına rağmen adayı daha ilk turdan kaybetti ve yüzde 22’lerde bir oy alarak genel seçimlerde aldığı oyların çok aşağısına düştü…
Yine, yerel seçimlerle birlikte referanduma sunulan Anayasa değişikliği hem CTP hem de diğer siyasi partiler için skandal bir sonuçla reddedildi…
Düşman kardeşler olarak bilinen UBP ve DP-UG de 2013 yılında toplamda yüzde 50.49 oy oranına sahip olarak sağdaki dengeleri korudular ve mecliste 26 vekil sayısına sahip oldular…
Genel seçimlerde oyların yarısından çoğunu alan iki parti Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Derviş Eroğlu’na tam destek verdi ama ilk turda yüzde 28.18’de alınan sonuçla yenilginin ilk sinyalini verdiler.
İkinci turda da bu oylar sadece yüzde 39.5’e kadar yükselebildi ve Cumhurbaşkanlığı koltuğunu Mustafa Akıncı’ya teslim ettiler!
Bu da demektir ki UBP ve DP’de büyük yönetim zaafiyetleri yaşandı ve buna bir de partilerin içindeki zıtlaşmalar eklenince zaten Derviş beyin seçim kazanması mucizelere bırakılmıştı!
Genel tabloya baktığımızda hem yerel seçimler hem de Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları CTP-UBP ve DP’nin büyük yenilgisiyle sonuçlanmıştır…
Ama Cumhuriyet Meclisi’ndeki tabloya baktığımızda bu üç partinin toplam vekil sayısı 47’dir!
50 vekil olan mecliste üç büyük partinin vekil sayısının 47 gibi ezici bir çoğunlukta olması artık bu satten sonra absürttür!
Bu arada sözümüz elbette 47 vekile değildir ama bunlardan bir çoğu halkın vekili olmayı layıkıyla yerine getirememektedir…
Onun için meclis kimliğinin de artık zaruri bir şekilde değişime ihtiyacı vardır!
Bu andan itibaren hiç kisme kalkıp da yeni bir seçim yapma lüksümüz yoktur demesin!
Aksine madem ki temiz ve dürüst siyaset için şu anda değişim rüzgarları esiyor erken bir genel seçimden kimse kaçamaz!
Er ya da geç…
 
 
“Oyumu helal etmiyorum!”
 
Yurt dışında iş kuran bir dostla dün telefonda seçim sohbeti yapıyoruz;
Pazar günü oy kullanmaya gelemedi ama birinci tur seçimleride adadaydı ve “oyumu Kudret’e verdim ve döndüm” dedi…
Sonra sordu;
“Özersay parti kurmuyor mu” diye!
“Niyeti yok gibi” diye cevapladım…
Cevabı etkileyiciydi;
“Ben de ona oyumu helal etmiyorum”
 
 
Gemiler geldi mi sayın Özgürgün!
 
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde TC kökenli vatandaşların gemilerle geri gönderileceği safsatasını yazan UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün sadece siyasi rakiplerinden değil kendi partililerinden de büyük tepki almıştı!
Tamamen seçimlere yönelik bir saçmalıktan öteye gitmeyen bu açaklıma sonrası Akıncı’nın Cumhurbaşkanı olmasından sonra vatandaş soruyor;
Gemiler iskeleye yanaştı mı Sayın Özgürgün?
Hadi artık siz valizinizi toplayıp UBP’yi emin ellere teslim edin olur mu?
 
Uzmanlık sorusu!
 
“Bazı sağ milletvekillerinin ve belediye başkanlarının perşembe günü devir teslim törenine Akıncı'ın kontenjanından mı yoksa Eroğlu'nun kontenjanından mı katılacağı bugün kafamı en çok meşgul eden soru..”
 
(Özdemir TOKEL)
 
Tekzip
 
Kıbrıs Postası gazetesinin 15.09.2014 tarihli sayısının 11. sayfasında
"Serbest Kürsü" isimli köşede “Devlet sizsiniz hanımefendi!" başlığı
altında yayınlanan ve Kıbrıs Postası internet haber portalında da
iktibas edilen yazıda, Sn. Fazilet Özdenefe kasdedilerek söylenen veya
öyle anlaşılan sözlerle ilgili olarak, Sn. Fazilet Özdenefe'nin
yayında bahsi geçen kişi veya kuruluşlarla kesinlikle hiçbir ilişkisi
olmadığı anlaşıldığından ilgili yayınımızı düzeltir sebep olunan
rahatsızlıktan dolayı adı geçen kişiden özür dileriz.
 


GÜNÜN FOTOĞRAFI:




MESAJ KUTUSU
 
Sayın Mustafa AKINCI, yeni görüşmeci heyetine Özdil Nami ve Tufan Erhurman gibi çok önemli isimleri katmak için dünden itibaren çalışmalara başlattığınızı duyduk. Kabul ederler mi bilinmez ama etmeleri ülke yararına olur. Bu arada heyetet sağ kesimden de isimler mutlak olmalı değil mi?
Sayın Hüseyin ÖZGÜRGÜN, Pazar akşamından beri bütün örgütlerde istifanız konuşulmaya başlandı. Partinizin ve ülkenin önünü açmak için bunu ya seve seve yapacaksınız ya da zorla yaptıracaklar. Sonra uyarmadı demeyin olur mu?
Sayın Kudret ÖZERSAY, Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinde size gönül verenler daha fazal sessiz kalmamanız konusunda uyarıyorlar. Hatta eğer bir adım atmazsanız bir çoğu oylarını helal etmiyor bilesiniz! Bu işler soğutmaya gelmez…
Sayın Faiz SUCUOĞLU, Başta Lefkoşa olmak üzere ülke genelinden UBP’li örgütlerden genel başkanlığa aday olmanız için bir hareketlilik başladığını biliyor muydunuz? Sanırız isteseniz de istemeseniz de köyün minareleri gözükmeye başladı gibi…Hade hayırlısı.
Sayın Özkan YORGANCIOĞLU, marifet parti başkanlığından çekilmek değil ülkeyi erken genel seçime götürerek halkın gerçek iradesini bir kez daha ortaya koymak. Temiz ve dürüst bir siyasetçi olarak size de böyle bir karar yakışır.
Sayın Ozan CEYHUN, seçimler öncesi öyle açıklamalarda bulundunuz ki Mustafa Akıncı burada paralel yapının temsilcisi oldu. Seçim sonuçlarına bakılınca demek ki Gülen hoca KKTC’de epey güçlenmiş gözüküyor değil mi? Ne diyeyim artık Allah akıl fikir ihsan etsin.
Sayın Özel KADIOĞLU, geel seçimler sonrası çizginizi hiç bozmadınız ve sonuçta Göçmenköy’de bütün sandıklarda Derviş bey ikinci sırada yer aldı. Şimdi partiye geri mi döneceksiniz yoksa bir süre daha sessiz mi kalacaksınız?
Sayın Sunat ATUN, başta Mağusa olmak üzere ülke genelinde alınan başarısız seçim sonucundan sonra parti genel sekreteri olarak sizin de artık makamı bırakmanız yönünde mesajlarınız geliyor. Bir deneyin bakalım belki başkanınıza da feyz gelir ve koltuğu bırakır.
Sayın Şafak ÖNERİ, bir iki küçük aksaklık dışında YSK ekibi olarak başarılı bir seçime imzanızı atttınız tebrik ederiz. Amabir dahaki sefere şu kamu görevlilerinin yasaklara uymamasını çok daha cidid olarak değerlendirmek gerekiyor değil mi?
Sayın Özay ÖYKÜN, muhterem validenizin vefatını üzülerek öğrendik. Merhumeye Tanrı’dan rahmet size ve aileye sabır ve başsağlığı dileriz. Allah geride kalanlara sağlıklı uzun ömürler versin.
Sayın Meral AKINCI, KKTC’nin dördüncü Fırs Lady’si olarak bir çok sosyal projeye imza atmanız bekleniyor. Bu arada özellikle kimsesiz çocuklar ile yaşlılar yurdunu umarız ilk sıralara koyarsınız. Çocuk Esirgeme Kurumu içler acısı bilesiniz!
Sayın Abdullah İŞKEY, seçim akşamı sonuçlar belli olmaya başladıktan sonra ‘ihanet edenler’ başlığı ile uzun bir liste hazırlamaya başladığınız söyleniyor. Artık geçmişi eşelemeye hiç gerek yok, bundan sonra ileriye bakmak gerek değil mi?
Sayın Mustafa GÖKMEN, Kaplıca’da birinciliği yine kaptırmadınız ama ilk tura göre seçime katılım oranında yüzde 20’lik bir azalma söz konusu olmuş. Demek ki sizin bölgede de artık siyasete inaanların sayısı hızla düşüyor, bir önlem almak gerek…
Sayın Abdullah ÜÇGÖZ, yine doktor tavsiyelerine uymayıp sigaraya devam edince anjiyo olmak zorunda kalmışsınız. Londra’ya bir mesaj göndermek lazım artık sizi kamerayla sıkı takibe alsın. Büyük geçmiş olsun diyoruz…
Sayın Polat ALPER, gece ve gündüz arasındaki ısı farklılığı yüzünden ailecek yatağa düştüğünüz söyleniyor. Büyük geçmiş olsun. Buna bir de seçim yorgunluğu eklenince tuzu biberi oldu değil mi? Demek ki ozon tedavisini aksatmamak gerekiyor.