Ercan Havalimanı’nın 25 yıllığına Taşyapı İnşaat’a kiralanmasının ardından jet hızı ile Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nden oyçokluğu ile geçen Hava Limanları Hizmetler ve Limanlar (Ücretler) Yasa Tasarısı’nda uçakların “Konma ve Konaklama Ücretleri”ni yeniden düzenleyen bölümde, uçakların her 1 tonu için daha önce 3 Amerikan Doları olan konma ücreti, 4 Euro’ya çıkartıldı.

Bir uçağın ortalama 80 ton olduğu düşünülürse, uçak şirketleri daha önce bir uçak havalimanına her konduğunda, uçağın tonu başına 3 Dolar’dan 240 Dolar öderken yasa Meclis’te resmen onaylandıktan sonra, bu rakam konuş başına 320 Euro’ya çıkacak. Yani daha önce bir uçağın konuş başına 433 TL ödenirken, artık 745 TL ödenecek. 313 TL’lik farkı uçak şirketleri de bir oranda bilet satışlarına yansıtacak. Böylelikle Kıbrıs uçak bileti fiyatları artacak. Uçakların Ercan’a konma ücretleri havalimanı işletmecisi şirkete, Taşyapı İnşaat’a ödenecek. Öte yandan yeni yasayla birlikte asker, öğrenci ve çocuklar için yapılan indirimler de kaldırılacak.

Ülkemizin daha fazla turist çekebilmesi için diğer ülkelerle rekabette avantaj yaratması gerekirken tanınmayan bir ülke olarak KKTC’ye geliş ve gidişlerde uçak bileti fiyatlarını artıracak bir uygulamaya geçilmesini nasıl açıklamalı? Taşyapı İnşaat daha fazla para kazansın diye iktidar yurttaşın cebine el atılmasına neden izin veriyor? Ada’ya gelmeyi düşünen turistin paket turları daha pahalıya satın almasına neden olacak bu artışı hükümet nasıl oluyor da yasalaştırıyor? Üstelik çocuklu ailelere uygulanan indirimler de kalkınca KKTC iyiden iyiye turistler için pahalı bir ülke haline gelecek.

Türkiye’deki havalimanları arasında konma ve konaklama ücretleri ilden ile değişiyor. İstanbul havalimanlarındaki ücretlerle, daha az yolcunun geldiği kentlerdeki havalimanları uçaklardan farklı fiyatlarda konma/konaklama ücreti alıyor. Küçük havaalanları büyük kentlerdeki havalimanlarından yarı yarıya daha ucuz konma/konaklama ücretleri alıyorlar ki kente uçakla gelen yolcu/turist sayısı artsın. Ercan’ı işletecek şirket İstanbul Havalimanı’nı 25 yıllığına kiralamışcasına bir tavır içinde… Kısa yoldan para kazanma telaşıyla sadece yurttaşların daha pahalıya bilet almasına neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda ülke turizmine darbe vuracak bir fiyat politikasını hükümete dikte ettirebiliyor.

Ticari bir şirket rekabetin de olmadığı bir ortamda 25 yıllığına başımıza tröst kesilmiş durumda. Tekel konumundaki şirket fiyatları kafasına estiği gibi artıracak güçte üstelik. Hükümet yasaları ile yurttaşını ve turizm sektörünü koruyacağına neden tekelin suyuna gidiyor? Ve harfiyen Taşyapı’nın isteklerini yerine getiriyor?