Hastanelerde gün yok ki olay olmasın, şikâyet edilmesin. Sağlık sistemindeki çarpıklık bu kez emeklilerin sıkıntı yaşamasına neden oldu. Geçtiğimiz gün bana gelen mesajı sizlerle paylaşıyorum.

‘’Sevgili Deniz, bugün Asuman ablan (eşim) ile birlikte yeni binaya sahip Mağusa Devlet Hastanesi’ne MR çektirmek için gittik. Daha önceden randevu almıştık. Evraklarımızın kayıttan geçirilmesi istendi. İlgili kayıt Bölümü'nde çalışanlar kayıt işlemini yaparken benden 75 YTL istediler. Mağusa Devlet Hastanesi (eski Binası'nda) ve Sağlık Bakanlığı'nda üst derece memuriyet yaptığımı ve toplam 34,5 yıldan emekli olduğumu; Anayasamızın ilgili maddesine göre beden ve ruh sağlığımızın devletin Kontrolü Altın'da olduğunu, yürürlükteki emeklilik yasası kapsamında sağlık hizmet alımlarımın ücretsiz olduğunu; Ayrıca bu yasalar uyarınca mevcut Harçlar ve Ücretler Tüzüğüne görmede benden herhangi bir ücret alınamayacağını ifade etmeme rağmen, kendilerine idareden böyle bir talimat verildiğini ve ayrıca yeni bir ücret tüzüğü olduğundan bu ücreti ödememem durumunda bana MR çekilemeyeceğini, makbuzu görmeden de rapor yazılamayacağını ifade ettiler. Şansımıza çok eskiden çalışma imkânı bulduğumuz Saygın personel ve Sn Başhekimin bu personel aracılığı ile imzaladığı evrakım işleme koyuldu ve burada çekim ile ilgili çalışan personelin çok saygılı davranışları ile MR çekildi. Senden ricam Hastaneye giden ve her işlem için alınan bu ücretler hangi yasaya göre tahsil ediliyor. Hangi hesapta toplanıyor? Kimler yetkili ve hangi amaçlar için bu paralar harcanıyor? Maliye Bakanlığı Devletin tüm gelir ve giderlerinin Hesabını tutan yetkili bakanlıkla olması gerekirken bu nasıl seyirci kalabiliyor? En önemlisi Sayıştay ve Başsavcılık nasıl bunu görmemezlikten gelebilir. Vatandaşlar devletin bir kurumu tarafından yasal olmaması gereken bir yöntemle maalesef kandırılıp ellerinden paraları alınıyor. Bu konularda mensubu olduğun yayın organı vasıtası ile araştırma yapıp Kamuoyu ile paylaşırsan sevinirim. Sevgi ve selamlarımla.’’

Recai Ergün ve eşi Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde uzun yıllar hizmet vermiş birisi. Yazılan mesaj üzerine Gazimağusa Başhekimi Aykut Üretici ile görüşerek bilgi aldım. 2012 yılında basında oldukça gündem olan, ‘’Sağlık Fon Yasası’’ ; Ahmet Kâşif’in Sağlık Bakanlığı yaptığı döneminde onaylanmış. Bu yasa oldukça sıkıntılı bir yasa olmasına rağmen halen yürürlükte…Yani yasa UBP hükümeti döneminin meyvesi. Bugün yaşanan sıkıntıların kaynağı ise tamamen o dönemde çıkan yasadan kaynaklı.

Ayrıca fonda biriken paraların nereye harcandığı konusu da çok muamma değil. Fonda biriken paralar hastanedeki eksik teçhizat alımı gibi ya da bakanlığa bağlı kamu inşasında yani şuan yapımına başlanan Onkoloji Servisi’ne katkı olarak aktarılıyor. Aslında esas sorun Sağlık alanında hariç tüm fonların iptal edilmesinden kaynaklanıyor.