Fransa'da eşcinsel çiftlere evlilik ve evlat edinme hakkının tanınmasının ardından Yargıtay, şimdi de yapay döllenmeyle yurtdışında çocuk sahibi olan kadın çiftin ebeveynlik hakkı olduğuna hükmetti.

Yargıtay'dan yapılan yazılı açıklamada, eşcinsel bir kadının eşinin yapay döllenmeyle doğan çocuğu üzerinde ebeveynlik hakkına engel teşkil eden bir durum olmadığına belirtildi. Fransa'da eşcinsel bir kadın yapay döllenmeyle çocuk sahibi olduğunda eşi çocuk üzerinde velayet iddia edemiyordu. Mahkemenin emsal kararıyla eşcinsel bir kadın, eşinin yapay döllenmeyle dünyaya gelen çocuğunu evlat edinme yoluyla velayetine geçirebilecek.

Fransa'da eşcinsel çiftlere yapay döllenmeyle ebeveynlik hakkı uzun süredir tartışılıyordu. Yasalar, çocukları olmayan veya çocuğuna genetik bir hastalık geçirme riski bulunan çiftlere sınırlı ve kontrollü yapay döllenme hakkı tanıyor. Yapay döllenme eşcinsellere yasak olduğu için yurtdışında gerçekleştiriliyor.

Eşcinsellere evlilik ve evlat edinme hakkı veren yasa, kilise, sağcı ve muhafazakar partiler tarafından "aile kurumuna zarar vereceği" gerekçesiyle eleştirilmişti. Eşcinsellerin nikahını kıymak istemeyen 14 belediye başkanı, şubat ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. 
Editör: TE Bilisim