Bulgaristan'da üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a, partinin 8. Olağan Genel Kongresi sırasında suikast girişiminde bulunuldu.

İNANILMAZ KURTULUŞ


Parlamentoda grubu olan HÖH Partisi'nin 23 yıllık lideri Ahmet Doğan, kongrede konuşma yaparken bir saldırgan silahıyla ateş açmak istedi. Silahın tutukluk yapması ile Doğan ölümden döndü. Misafir kimliği ile kongreye girdiği öğrenilen zanlı, partililer tarafından linç edilmek istendi.

Polisin müdahalesiyle linç olmaktan kurtulan zanlı gözaltına alındı. Zanlının üzerinden silah ve bir bıçak çıktığı belirtildi.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI

Bulgaristan'da Türklerin haklarını korumak amacı ile kurulan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Ahmet Doğan'a saldırı girişiminin görgü tanıkları, saldırganın silahı Doğan'ın şakağına kadar yaklaştırdığını anlattı.

Görgü tanıkları yaptıkları açıklamada, saldırganın Doğan'ın konuşması sırasında kürsüye kadar çıktığını anlattı. Görgü tanıkları ayrıca saldırganın silahı Doğan'ın şakağına kadar yaklaştırdığını anlattı.

Parti toplantısına katılan bir kişi de korumaların beceriksizliğinden yakındı. Saldırganın kürsüye kadar çıkabilmesini korumaların işini yapamamasına bağladı.

Toplantıya MHP'yi temsilen katılan Tekirdağ Milletvekili Bülent Belen de kongrede bir güvenlik rezaleti yaşandığın anlattı.

Öte yandan gözaltına alınan saldırganın 25 yaşındaki Oktay Mehmet olduğu ortaya çıktı. Polis, saldırganın daha önce 6 kez suç işlediğini, uyuşturucu ve hırsızlık suçlarından sabıkası bulunduğunu açıkladı.

KILIÇDAROĞLU KINADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a yapılan suikast girişimini kınadı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanı Ahmet Doğan'a yapılan suikast girişimini kınadı. Kılıçdaroğlu, "Demokrasilerde siyasetçiler silahla susturulamazlar. Demokratik yaşama yönelik her türlü zorbalık, kaba kuvvet ve faşizan baskıyı nefretle kınıyoruz" dedi.

Yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı, Bulgaristan'ın başkenti Sofya kentinde düzenlenen Hak ve Özgürlükler Hareketi kongresi sırasında Genel Başkan Ahmet Doğan'a suikast girişiminde bulunulduğunu üzüntüyle öğrendiğini belirterek, "Demokrasilerde siyasetçiler silahla susturulamazlar. Demokratik yaşama yönelik her türlü zorbalık, kaba kuvvet ve faşizan baskıyı nefretle kınıyoruz. Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Kurulunu CHP adına Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak başkanlığındaki bir milletvekili grubu izlemektedir. Sayın Ahmet Doğan'a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor kendisine olan desteğimizi yineliyorum" dedi.

KONGREYE KATILDI ANCAK ADAY OLMADI

Bulgaristan'da Türklerin çoğunluğunu oluşturduğu HÖH'ün Sofya Ulusal Kongre Merkezi'nde düzenlediği 8. Olağan Kongreye, Genel Başkan Ahmet Doğan'a yönelik silahlı saldırı girişimi nedeniyle bir süre ara verildi. Aranın ardından kongreye devam edildi. Suikast girişiminin ardından yeniden kongrenin yapıldığı salona gelen Ahmet Doğan, alkış ve tezahüratlarla karşılandı.

Doğan'ın saldırı nedeniyle yarım kalan konuşması, katılımcılara okundu. Partileri selamlayan Ahmet Doğan'a Türkiye'den ve Avrupa'dan gelen milletvekilleri konuşmalarıyla destek verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve MHP Milletvekili Bülent Belen, Doğan'a geçmiş olsun dileklerini iletti. Konuşmalarda, saldırının Bulgaristan demokrasisine yapıldığı ve Bulgaristan hükümetinin olayın arkasındaki güçleri ortaya çıkarması gerektiği ifade edildi.

Ahmet Doğan, genel başkanlık için tekrar aday olmazken, Lütfü Mestan'ı aday olarak gösterdi. Kongre, konuşmaların ardından kapalı oturumla devam etti.
Editör: TE Bilisim