Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentine bağlı Taftanaz ilçesinde yer alan Taftanaz askeri Üssü'nün tamamı muhaliflerin kontrolüne geçti.

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı Özgür Şam Tugayları ile Nusra Cephesi'nin 11 gün süren kuşatmasının ardından ele geçirilen üste, kontrol tamamen muhaliflerin eline geçerken, bölgede stratejik öneme sahip askeri bir noktanın saf dışı bırakıldığı belirtildi.

Üssün ele geçirilmesinden önce, buradan havalanan helikopterlerin düzenlediği saldırılarla sivillere yapılan yardımların engellendiği ifade edildi.

İdlib kentine bağlı Taftanaz'da bulunan hava üssüne yönelik yaklaşık 11 gün önce Özgür Şam Tugayları ile Nusra Cephesi kuşatma başlattı. Muhalifler kuşatmanın ardından, üssün boşaltılması için 4 gün süre verdi.

Verilen süre dolmasına rağmen rejim askerlerinin üssü terk etmemesi üzerine şiddetli çatışmaların yaşandığı, her iki tarafın da kayıplar verdiği ve muhalif birliklerin, öncelikle üssü koruyan rejime bağlı 4 tankı imha ettiği belirtildi.

Çatışma sonunda çok sayıda helikopterle, önemli miktarda ağır silahın bulunduğu üssün tamamı muhaliflerin kontrolüne geçti.

Çatışmalar sırasında özellikle hava bombardımanına tutulan Taftanaz ilçesinin güney kesimlerindeki yerleşim yerleri tamamen yerle bir olurken, üsteki çok sayıda helikopter de muhalifler tarafından açılan ateş sonucunda kullanılamaz hale geldi.

Üssün kontrolünü ele geçiren muhalifler, temizlik çalışmalarının sürdüğü alanda görüntü alınmasına izin vermezken, yapılan giriş çıkışların da sıkı denetim altına alındığı gözlendi.

TAFTANAZ HAVA ÜSSÜ AA TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

Üssün düşmesinin ardından bölgeye ulaşan AA muhabirleri, girişine izin verilmeyen havaalanını uzaktan görüntüledi.

Üssün girişinde hasar görmüş helikopterler ve tanklar göze çarparken, binaların da çatışmalarda zarar gördüğü dikkati çekti.

Muhaliflerin etrafında sıkı güvenlik önlemi aldığı alana giriş çıkışlar kontrollü olarak sağlanırken, ele geçirilen cephane ile aralarında uçaksavarların da bulunduğu, askeri araç, silah ve mühimmat muhalifler arasında paylaşıldı.

''HİÇBİR ZAMAN SİVİL HALKA SİLAHLARIMIZI DOĞRULTMADIK VE DOĞRULTMAYACAĞIZ''

Özgür Şam Tugayı komutanlarından Ebubekir eş-Şami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ele geçirilen üste 30'a yakın helikopterin bulunduğunu, önemli miktarda silah ve mühimmata sahip olduklarını söyledi.

Muhaliflerin havaalanına girmesinin ardından, rejime bağlı uçak ve helikopterlerin üste konuşlandırılan bazı helikopterleri imha ettiğini anlatan Şami, çatışmada çok sayıda arkadaşını kaybettiğini belirtti.

Ele geçirilmeden önce üsten havalanan helikopterlerin sivillere giden yardımları engellediğini ifade eden Şami, şöyle devam etti:

''Havaalanında çok sayıda askeri mühimmat ele geçirdik. Bu üsten havalanan rejimin helikopterleri, kuzeydeki kentlerde yaşayan sivil halka acımasızca bomba yağdırıyordu. Ama şimdi havaalanı halkın elinde. Biz hiçbir zaman sivil halka silahlarımızı doğrultmadık ve doğrultmayacağız. Sahada halk, düşmanlarıyla savaşıyor, rejim askerlerine karşı mücadele ediyoruz.''

Taftanaz askeri üssünün ele geçirilmesiyle stratejik bir zafer kazandıklarını dile getiren Şami, ''Rejimin yardım yollarını kestik. Artık Halep'ten Hama ve Humus gibi iç kesimlere yardımlar ulaştırılabilecek'' dedi.

Muhaliflerin tank da kullandığı kuşatma sırasında havalanan Esad güçlerine bağlı helikopterler, Taftanaz kasabasına varil bombaları bırakıyor.

Çatışmalarda muhaliflerin attığı havan mermileri askeri üste bulunan bazı helikopterlere isabet ederken, dumanlar yükseldiği gözleniyor.
Editör: TE Bilisim