Unite Against Fascism (Faşizme Karşı Birlik - UAF) tarafından düzenlenen miting, aynı zamanda New York, Sydney, Barselona, Kopenhag, Viyana, Varşova, Moskova ve Toronto gibi kentlerde, Atina’da faşist parti Altın Şafak’a karşı gösteriler düzenleyen faşizm karşıtı Yunan hareketine destek amacıyla düzenlenen bir dizi küresel dayanışma etkinliğinin bir parçasını oluşturuyor.

Bir Kıbrıs Türk insan hakları grubu olan Embargoed!, söz konusu etkinlikte İpek özerim tarafından temsil edildi. Özerim, İngiliz milletvekilleri David Lammy and Jeremy Corbyn, deneyimli aktivistler olan Tony Benn ve Gerry Gable, köşe yazarı Owen Jones, Yunanlı aktör Rahil Liapopoulou, Yunan siyasi partisi Syria, Day-Mer ve UAF’dan Weymen Bennet ve daha birçok konuşmacının arasında yer aldı. Batı Londra’daki Holland Park’ta yer alan barışçıl etkinlik, karşı gösteri yapan bir düzine kadar İngiliz faşistin etkinliğin olduğu yere yakın bir yerde toplanmalarına izin verilmesi üzerine kısa bir süre için kesintiye uğrarken polise şiddetli itirazda bulunan David Lammy’nin öfkeli tepkisine yol açtı.

İpek Özerim konuşmasında “Yunanlılarla Türklerin birbirlerini düşman gibi görerek yetişecek şekilde beyinlerinin yıkanmasından” ve “Altın Şafak ile Kıbrıs’taki kardeş partisi ELAM’ın, Türk göçmenler ve kendilerinin dünyaya dar görüşlü ve bağnaz bakış açışlarını paylaşmayan diğer insanlara yönelik korku ve nefret saçmayı sürdürdüklerini” kaydetti. Özerim, Kıbrıs ve Yunanistan’daki ırk düşmanlığından kaynaklanan olaylara işaret ederek, herkesin faşistlere karşı birleşmesinin gerekliliğinin altını çizdi. Özerim konuşmasını Yunan halkıyla dayanışma mesajı veren şu sözlerle sonlandırdı, “İngiltere’deki Türkler ve Türkiye ile Kuzey Kıbrıs’taki kardeşlerimiz, ister Atina sokakları, ister Londra ve isterse Lefkoşa olsun, çirkin yüzünü nerede gösterirse göstersin faşizm ve ırkçılığa karşı mücadelenizde yanınızda olacaklardır” Özerim’in konuşması kendisini kutlayan Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlılar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Embargoed!, kurulduğu 2004 yılından bu yana Yunalı aşırı uçlar tarafından sergilenen ırkçılık ve faşizmin teşhir edilmesi amacıyla ön saflarda mücadele veriyor. Grup geçtiğimiz yıl, Facebook sayfasında kendilerine “iyi Türk ölü Türk’tür” başlığıyla, boğazları kesilmiş Türkleri gösteren korkunç iletiler gönderen Altın Şafak sempatizanları tarafından hedef gösterilmişti. Embargoed!’in polise yaptığı şikâyetin ardından UAF da Londra Meclisi ve Metropoliten polisine zanlıların bulunup yargılanması için baskı yapmıştı.

Embargoed! eski başkanı ve sendikacı Fevzi Hüseyin, “Bugün Embargoed! için, küresel faşizm karşıtı harekete destek vermesi ve karşılığında, Kıbrıs’taki ırk düşmanlığı nedeniyle Kıbrıslı Türklerin karşı karşıya kaldığı konuları gündeme getirme açısından önemli bir gündü” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim