KKTC’nin Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu başkanlığında bir heyetle temsil edildiği İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12. İslam Zirvesi Konferansı sona erdi. Kahire’de yapılan zirvenin oybirliğiyle kabul edilen sonuç bildirgesinde Kuzey Kıbrıs ile ilgili paragraf da yer aldı...

Paragrafta, Kıbrıslı Türklerin, iki tarafça kabul edilebilir bir uzlaşı doğrultusunda gösterdikleri yapıcı çabaların takdirle karşılandığına vurgu yapılırken, Kıbrıs Türk Devleti ile etkin dayanışma göstermeleri konusunda üye devletlere çağrıda bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu da kararın ardından yaptığı açıklamada, "Temaslarımızın yararını gördük" dedi. Eroğlu, Mısır, Suriye, Filistin, Somali, Mali gibi dünya sorunlarının öne çıktığı zirvenin sonuç bildirgesinde KKTC ile ilgili olumlu ifadelerin yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

BRT’nin haberine göre kararın Kıbrıs bölümünde, BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu altında 2008 yılından beri devam eden kapsamlı çözüm müzakerelerinde herhangi bir sonuca ulaşılamamasından üzüntü duyulduğu belirtildi.

Kararda, Kıbrıs'taki iki halkın kendinden gelen kurucu gücüne ve Ada'nın ortak sahipliliğine dayalı adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüme destek beyan edildi.

Sonuç bildirisinde, Kıbrıslı Türklerle dayanışma ifade edildi ve Kıbrıslı Türklerin, iki tarafça kabul edilebilir bir uzlaşı doğrultusunda gösterdikleri yapıcı çabaların takdirle karşılandığı vurgulandı.

Bildiride, “Kıbrıs Türk Devleti ile etkin dayanışma göstermeleri” konusunda üye devletlere çağrıda da bulunuldu.

TEMASLARIN YARARINI GÖRDÜK

BRT’nin haberine göre, kararı yorumlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Temaslarımızın yararını gördük" dedi.

Eroğlu; Mısır, Suriye, Filistin, Somali, Mali gibi dünya sorunlarının öne çıktığı bu zirvenin sonuç bildirgesinde KKTC ile ilgili olumlu ifadelerin yer almasının kendilerini memnun ettiğini söyledi.

Zirveye katılmalarından dolayı İslam ülkelerinin devlet başkanları ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapma fırsatı bulduklarını belirten Eroğlu, toplantının İslam ülkeleri arasındaki dayanışmayı daha da artıracağına inandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, şunları kaydetti:

"Sonuç bildirgesine bizimle ilgili çok güzel ifadeler girmiştir. Uygulandığı takdirde, gerek İİT gerekse üye ülkelerle diyaloğumuz ve işbirliğimiz artacaktır. Önemli olan diyaloğu artırabilmektir. Burada bir çok ülke yetkilisi ile temas kurduk, bazılarını ülkemize davet ettik. Tanınmamış devlet olmanın sıkıntılarını yaşamıyor değiliz ama devlet başkanları ile bir arada olmak, onların sorunlarını ve düşüncelerini dinlemek çok önemli... Mısır, Suriye, Filistin, Somali, Mali gibi dünyaya mal olmuş sorunların öne çıktığı bir zirvede sonuç bildirgesine Kıbrıs ile ilgili bizim istediğimiz ifadeler girmiştir. Bu bütün İslam ülkelerine dağıtılacak ve ilgili makamlarca değerlendirilecek..."

İSLAM ÜLKELERİ AMBARGOLARA UYMASIN, DOĞRUDAN UÇUŞ YAPSIN

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Al Ahram gazetesi ile Anadolu Ajansı Arap Bürosu’na da demeç verdi.

“Zirveden Kıbrıs Türk tarafının ne kazanım elde ettiğinin” sorulması üzerine Cumhurbaşkanı, böylesi büyük zirvelerin kararlarına KKTC ile ilgili İslam ülkelerine işbirliğini geliştirme yönünde çağrı yapılmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin müzakere masasında eşit taraf olduğunun da bildiride yer almasının önemine işaret etti.

Sorular üzerine, Türkiye'nin her alanda desteğini gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Gül ile de görüştüğünü hatırlattı.

Gül ile iki ülke ilişkilerinin yanında Kıbrıs sorununda KKTC ve Türkiye’nin pozisyonlarını değerlendirdiklerini, ayrıca Rum tarafında seçilmesi muhtemel yeni başkanın Kıbrıs ile ilgili politikalarını değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Eroğlu, Abdullah Gül ile paralel görüşlere sahip olduklarını anlattı.

İslam ülkelerinden KKTC'ye daha fazla destek beklediklerini kaydeden Eroğlu, İslam ülkelerinden gelecek turizm yatırımlarına teşvik verdiklerini  anlattı.

Eroğlu, "İslam ülkelerinden, AB'nin bize uyguladığı ulaşım ambargolarına uymamalarını beklemekteyiz. İslam ülkelerinden KKTC'ye doğrudan uçuş yok, bunun gerçekleşmesini istiyoruz" dedi.

Mısır İle KKTC İlişkilerinin de bu zirveden sonra gelişeceğine inandığını belirten Eroğlu, eski lider Mübarek'in Güney Kıbrıs ile daha sıcak ilişkisi olduğunu, ancak şimdiki Cumhurbaşkanı Mursi'nin Türkiye ile sıkı işbirliği içinde olduğunu, bu ilişkinin KKTC ile ilişkilere olumlu yansıyacağı konusunda cesaretlendiklerini söyledi.

“Kıbrıs müzakerelerinin başarısız olmasının nedeni nedir” sorusuna karşılık da Eroğlu, "Bunun nedeni Rumların anlaşma istememesidir. Rumların bizimle gücü ve zenginliği paylaşmak istememesi yüzünden anlaşmaya varmak zor" dedi.

Din adamlarının İslam ülkeleri ile ilişkilerin gelişmesine katkı koyabileceğini kaydeden Eroğlu, "Müslüman bir halkız. Din işlerimiz gerekli temasları yapıyor. Din adamlarının işbirliği içinde olması ve hükümetlerinin Kıbrıs'a bakış açılarını, kendi görüşleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışması bizim için faydalı olur" diye konuştu.

"Suriye'deki olaylar konusunda  Türkiye ile aynı görüşte misiniz" sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye ile aynı görüşte olduklarını, olaylara üzüldüklerini, kendi halkını ezen bir liderin liderlik vasıflarının ortadan kalkması gerektiğini söyledi.

BAN’IN TEMSİLCİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Eroğlu bugün ayrıca BM Genel Sekreterini Ban'ı  zirvede temsil eden İkbal Rıza ile görüştü ve Ban'a selamlarını iletti.

Eroğlu ile  İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin ihsanoğlu arasındaki görüşmede ise, geleceğe yönelik projeler konuşuldu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu bu akşam da Kahire'deki bazı düşünce kuruluşları, akademisyenler, iş çevreleri ve medya temsilcilerinin katılacağı bir yemekli  toplantıya ev sahipliği yapacak.

Toplantıda Cumhurbaşkanı'nın müzakerelerdeki son durumu anlatması ve KKTC'nin İslam ülkeler ile ilişkileri ile KKTC’deki iş imkanları hakkında bilgi vermesi bekleniyor...

Editör: TE Bilisim