İsrail'in geçici ateşkese rağmen, Gazze'deki bazı bölgere ambulansların girişine hala izin vermediği bildirildi.

AA muhabirine konuşan Sivil Savunma Ekibi Genel Müdürü Said es-Suudi, İsrail'in Gazze'de başlayan geçici ateşkese rağmen sınır bölgelerinde evlerini terketmek zorunda kalan bölge sakinlerinin geri dönmemeleri konusunda uyardığını vurgulayarak, "Geçici ateşkes, başından beri sınır bölgelerinde evlerini terketmek zorunda kalan Filistinlilerin evlerine yeniden dönmemesi üzerine kurgulandı" ifadelerini kullandı.

Beni Suheyla, Huzaa, Abasan Kebira ve Abasan Sagira olmak üzere 4 bölgeyi içine alan, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Doğu Bölgesi'nde hala İsrail ablukasının kısmi olarak devam ettiğini dile getiren Suudi, "Ambulans ve sivil savunma ekipleri, yaralıları ve cesetleri çıkarmak için hala bu bölgelere ulaşamadı" dedi.

Suudi, Kızılhaç yetkililerinin bölgeye girebilmek için İsrailli yetkililerle görüşmeler yaptığını belirterek, "Görüşmeler neticesinde Doğu Bölgesi'ne sadece 6 ambulansın girmesine izin verildi. İsrail askerlerinin kara saldırıları sırasında girdiği bölgelerden çekilmesinin ardından sağlık ekiplerinin girişine izin verileceği belirtildi" diye konuştu.

Gazze kentinin doğusunda durumun nispeten daha iyi olduğunu belirten Suudi, şunları kaydetti:

"Enkaz altında kalmış cesetleri çıkarmak için sivil savunma ekipleri ve ambulanslar Gazze'nin doğusuna girebiliyor. Ancak bu bölgelere de sivillerin girişine izin verilmiyor."

PATLAMA SESLERİ

Öte yandan, Gazze'nin doğu sınırı bölgelerinden patlama seslerinin yükseldiğini vurgulayan Suudi, "İsrail ordusu, Gazze tarafında değil de işgal edilmiş topraklardaki tünelleri patlatıyor" şeklinde konuştu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze'deki sınır bölgelerinde tünel arama operasyonlarının devam ettiği ifade edildi.

İsrail Kanal-1 televizyonunda ise sınırdaki tünellerden birinin infak edildiğine dair görüntüler yayımlandı.

ATEŞKESTE SON DURUM

Geçici ateşkes 6'ıncı saatine girerken şu ana kadar ateşkesin "ciddi biçimde" ihlal edilmediği bildirildi.

İsrail Kanal-2 televizyonu, Filistin tarafının ateşkesi ihlal edecek herhangi bir girişimde bulunmadığını duyurdu.

Gazze'deki güvenlik kaynakları da ilk üç saat içerisinde İsrail tarafının "ciddi biçimde" ihlalde bulunmadığı, kara ve hava saldırısı düzenlemediği belirtildi.

İsrail, 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında abluka altındaki Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.

Gazze'de İsrail ve Filistinli gruplar arasında bu sabah başlayan 12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe konulmuştu. 
Editör: TE Bilisim