Fransa, Afrika ülkelerindeki siyasi ve askeri varlığını sürdürmek için askeri müdahaleler ve askeri birlik sevkiyatlarına devam ediyor.

Afrika coğrafyasında yaklaşık 200 yıllık bir sömürge geçmişine sahip olan ancak 1960'ların başında bölgedeki sömürge idarelerini tasfiye etmek zorunda kalan Fransa, bölgedeki nüfuzunu korumak için bölgeye yönelik askeri sevkiyatlar ve müdahalelerini sürdürüyor.

Son 51 yılda 14 Afrika ülkesine 26 askeri müdahalede bulunan ve bölgedeki kritik noktalarda özel eğitimli yaklaşık 8 bin askeri bulunan Fransa, son dönemde bölge ülkelerinde yaşanan iç karışıklıklarını gerekçe göstererek kara ve hava operasyonları düzenliyor.

Fransa, Afrika kıtasına yönelik son olarak Mali'ye yaptığı müdahaleyle varlığını pekiştirme amacında. Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan El Kaide bağlantılı militanlara karşı 12 Ocak'ta hava saldırıları başlatan ve kara operasyonu düzenlemeye hazırlanan Fransa'nın, bölgede 750 askeri bulunuyor. Fransa Savunma Bakanlığı yetkilileri, Mali'deki Fransız askeri birliklerinin sayısının 2 bin 500'e çıkartılacağını söylemişti.

Mali'nin yanı sıra, yine son dönemde isyancı gruplarla baş etmeye çalışan Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki iç çatışmaya müdahale etmeyeceğini açıklayan Fransa, geçen ay bu ülkeye 180 asker daha göndererek bölgedeki asker sayısını artırdı.

Böylece Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Fransız askeri sayısı da 600'ü buldu.

AFRİKA'DAKİ ASKERİ VARLIĞI

Eski sömürgeleri ve Orta-Batı Afrika hattındaki ülkelerde askeri üstler bulunduran ve varlığını hissettirmeye özen gösteren Fransa, Mali'ye müdahalesiyle birlikte bu bölgedeki asker sayısını daha da artırıyor.

Bu ülkelerden Cibuti'deki askeri üs, Fransa'nın 2 bine yakın askeri personelinin görev yaptığı yurt dışındaki en büyük üs olarak biliniyor.

Gabon'da 900 Fransız askeri hazır bekletilirken, Çad'daki Fransız askeri üssünde yaklaşık 1000 asker görev yapıyor.

Senegal'de 350, Fildişi Sahili'nde ise yaklaşık 500 Fransız askeri bulunuyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan iç çatışmanın artmasının ardından, Fransa geçen ay bölgeye 180 asker daha göndererek asker sayısını 600'e yükseltti.
Editör: TE Bilisim