Irak'ın değişik kentlerinde Maliki hükümetini protesto etmek için ''Dönüş Yok'' adı altında düzenlenen cuma gösterileri çerçevesinde Felluce'de göstericilerle askeri güçler arasında çıkan çatışmalar üzerine bu akşamdan geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.

Irak makamlarından edinilen bilgiye göre sokağa çıkma yasağının Felluce şehrinde ve etrafındaki askeri noktalara zaman zaman ateş açıldığı için alındığı belirtildi.

Olaylarla ilgili açıklama yapan Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Muhammed El-Askeri, askerlerle göstericiler arasında yaşanan çatışmaları ''sürtüşme'' olarak nitelendirdi.

Askeri, yaşanan olayda zarara uğrayanlara tazminat ödeneceğini ve kusuru bulunan askerler hakkında işlem yapılacağını söyledi.

Öte yandan bugün yaşanan olaylar üzerine Felluce ilçe meclisi üyeleri, aşiret şeyhleri ve din alimleri ilçe meclisinde toplanarak bazı kararlar aldı.

Alınan kararlar şöyle:

1-Orduya bağlı güçler Felluce şehrinden çekilmeli, yerine polis gücü yerleşmeli

2-Felluce'de 3 gün yas ilan edilmeli

3-Göstericilere ateş açanlar bulunmalı ve hemen yargılanmalı

4-Ölenlerin ailelerine ve yaralılara tazminat ödenmeli

5-Olayların müsebbibi Maliki hükümeti değişmeli

6-Gösterilere devam edilmeli

Bu arada, AA muhabirinin Felluce Hastanesi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, bugün askerlerin göstericilere açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Hayatını kaybeden göstericiler yarın sabah Felluce'de düzenlenecek cenaze töreninden sonra toprağa verilecek.
Editör: TE Bilisim