Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Yunanistan'ın mali programının 6 ay uzatılması konusunda "Biraz iyimserlik için açık kapı var ama çok zor olacak" dedi.

Dijsselbloem, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın mali programın uzatılması talebini görüşeceği toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, "Bu oldukça karmaşık. Çözüm bulmak için ana oyuncularla konuşuyorum. Bu biraz zaman alacak" ifadesini kullandı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise "Söylenecek yeni bir şey yok. Bugün ne olacağını göreceğiz" dedi.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Eurodan çıkışın seçenek olmadığını belirterek hem Yunanistan'ı hem Euro Bölgesi'ni rahatlatacak bir çözüm için çalıştıklarını söyledi.

Belçika Maliye Bakanı Johan Van Overtveldt da Yunanistan'ın mali programın uzatılması için dün Euro Bölgesi'ne gönderdiği mektubun bazı iyi niyetleri gösterdiğini, fakat belgede yoruma açık bölümlerin fazla olduğunu söyledi.

Van Overtveldt, Yunanistan'ın mektubunun Euro Bölgesi'nin taleplerini karşılamakta yetersiz kaldığını ve ilave izahata ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Letonya Maliye Bakanı Janis Reirs, "Bugün karar alabilmemiz için Yunanistan'ın bize çok net belgeler sunacağını umuyoruz" dedi.

İspanya Maliye Bakanı Luis De Guindos, Yunanistan'ın dünkü mektubunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu fakat bunun mükemmelleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir, Yunanistan'ın mektubunun iyi bir başlangıç olduğunu fakat yoruma açık bazı noktaların açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan da mektupta muğlâk ifadelerin açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis tarafından imzalanarak dün Euro Grubu Başkanı Dijsselbloem'a gönderilen, mali programın 6 ay uzatılmasıyla ilgili başvuru mektubunda, programın denetiminin "kurumlar" tarafından yürütüleceği belirtiliyor. Yunanistan'da yeni hükümet, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünü, orijinal adıyla troyka yerine kurumlar olarak adlandırmayı tercih ediyor.

Başvuru mektubunda Yunan hükümeti Avrupalı ve uluslararası ortaklarıyla yakın çalışacağını ve mali hedefleri, mali istikrarı ve ekonomik toparlanmayı tehlikeye atacak tek taraflı fiillerden kaçınacağını taahhüt ediyor.

Mektupta programın mali hedeflerinin yeniden belirlenmesinin talep edilmesi, Yunanistan'ın önceki hükümetler tarafından verdiği taahhütlerden geri adım atabileceği şeklinde yorumlanıyor. 
Editör: TE Bilisim