Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle sağlık sektöründe de sorunlar artıyor. Hastaneler ameliyat için gelecek yıla tarih verirken, bazılarında gıda sıkıntısı dahi görülüyor.

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti Selanik'te, personel ve ekipman eksikliğinden dolayı hastaneler ameliyat için ancak 2014'e randevu verebiliyor.

Selanik Hastane Doktorlar Birliği Başkanı Hristos Papastergiu, "Panagia Hastanesi'ne kalp krizi nedeniyle bir hasta getirilse bile tetkikleri yapacak laboratuvar bulunmuyor. İpokratio Hastanesi'nde koroner anjiyografi cihazı yok. AHEPA Hastanesi'nde ise MR cihazı bile yok" dedi.

Ayrıca hastanelerde ekipman dışında personel eksiği de bulunduğuna dikkati çeken Papastergiu, çocuk doktoru ve anestezist bulamadıkları için büyük sıkıntı çektiklerini sözlerine ekledi.

Bu arada bütçe kesintileri nedeniyle yaşanan sıkıntılar devlet hastanelerinde gıda sıkıntılarına dahi neden olabiliyor. Atina'nın Marusi semtimdeki Sismanoglio Hastanesi yönetiminin halktan zeytin yağı ödünç aldığı açıklandı.

Yunanistan'da sağlık sektöründe yapılan kesintiler sadece hastaneleri değil eczaneleri de etkiledi. Devletin ilaç fiyatlarının düşmesi için aldığı önlemlerin ardından, ülkedeki ilaçların önemli bir bölümünün ihraç edilerek haksız kazanç sağlandığı yönünde haberler artmaya başladı. Bu uygulamaların da etkisiyle ülkedeki eczanelerde ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşanıyor.
Editör: TE Bilisim