İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya'nın İngiltere'nin Avrupa Birliği içerisinde kalmasını istediğini belirterek,"Eğer gerekeni almazsam hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmam" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bu hafta İngiltere'nin başkenti Londra'ya yapacağı resmi ziyaret öncesinde İngiliz Daily Mail gazetesine konuşan Cameron, İngiltere'nin "kırmızıçizgi" olarak tanımladığı belirli politikalar üzerinde daha fazla kontrol elde etmemesi halinde ülkeyi 2017 yılında planlanan referanduma götürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Cameron, İngiltere'nin AB üyeliği konusunun Merkel'le Londra’da yapılacak görüşmede gündem gelebileceğine işaret ederek,"Görüşmelerimizi bir parçası olacağını düşünüyorum. En önemli olan sosyal yardım sistemimizde değişiklik yapabilir durumda olmamız. Kilit alanlar; tek pazarın korunması, daha sıkı bir birliğin sağlanması, regülasyonlar ve sosyal yardımlarla ilgili önlem paketi üzerinde oy kullanabilir olmak" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ndeki sosyal yardım sistemine ilişkin daha önceki konuşmalarının Almanya'da da memnuniyetle karşılandığını belirten Cameron, "Almanya, Britanya'nın Avrupa'da kalmasını istiyor. Eğer gerekeni almazsam hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmam" ifadesini kullandı.

BBC 1'de yayınlanan "Andrew Marr" adlı haber programına da katılan Cameron, İngiltere'nin AB üyeliğine ilişkin olarak "(İngiltere'nin AB referandumu) Referandum 2017'nin sonundan önce gerçekleştirilmeli. Daha erken yapabilirsek bundan memnun olurum. Taahhüdümüzü ne kadar erken yerine getirebilirsek o kadar iyi" dedi.

Cameron, İngiltere'nin AB üyeliğinde gerekli kazanımları elde etmemesi halinde "hiçbir şeyi ihtimal dışı bırakmayacağını" bir kez daha yineledi.

Avrupa Birliği içerisinde reform ihtiyacı olduğunu vurgulayan Cameron, "Britanya için istediğim şey Avrupa Birliği'nde reformun gerçekleştirilmesi ve bizim için daha iyi bir hale gelmesi, ardından Avrupa Birliği'nden kalmamız tavsiyesinde bulunmak. Çünkü bizim o ticaret bağlantılarına, açık pazara ihtiyacımız var. Dünyadaki o etkiyi istiyoruz. Bu Britanya için faydalı" diye konuştu.

Cameron 2015'teki genel seçim öncesinde 2010'dan beri ortaya konan ekonomi politikalarının değerlendirilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek kamu harcamalarındaki kesintinin "ılımlı" seviyede olduğunu savundu.

Cameron ayrıca İngiltere'nin halihazırda savunma harcamalarının NATO üyelerinden beklendiği şekilde gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 2'si seviyesinde olduğunu söyleyerek gelecek dönemde bu oranın ekonomik gelişmelere bağlı olacağını vurguladı.

Daily Mail'e verdiği röportajda Cameron, ABD Başkanı Barack Obama ile yakın ilişki içerisinde olduklarına işaret ederek, Obama'nın kendisini aradığında "kardeşim" (bro) diye hitap ettiğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, partisinin genel seçimi kazanması halinde AB ile ilişkilerde Brüksel ile yeniden müzakereler yürütmek istiyor. Müzakerelerde AB içerisinde serbest dolaşım gibi konulara sınırlama getirilmesi gerektiğini savunmayı planlayan Cameron'a, AB liderleri ise bunun AB'nin temel ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle tepki gösteriyor. Cameron, müzakerelerin sonunda ise en geç 2017 yılının sonuna kadar ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. Seçim tarihi yaklaştıkça Cameron'ın söylemlerini daha da artırması bekleniyor. 
Editör: TE Bilisim