Peru'nun başkenti Lima'da düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı'nda yeni bir küresel iklim paktına zemin hazırlayan anlaşma kabul edildi.

Lima Anlaşması, bir önceki taslağın, gelişmiş ülkeleri, küresel ısınmayla mücadelede sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınmakla suçlayan gelişmekte olan ülkeler tarafından reddedilmesinden saatler sonra onaylandı.

Konferansta sunulan dördüncü ve nihai metin olan anlaşmada, gelişmekte olan ülkelerin endişeleri, ülkelerin küresel ısınmayla mücadelede "ortak ancak farklılaşmış sorumlulukları" bulunduğu ifadesine yer verilerek giderildi.

Anlaşmada, ülkelerin küresel ısınmayla mücadele taahhütlerinin, iklim değişikliğine ortak etkinin değerlendirilmesi için gelecek yıl Paris'te yapılacak zirveden bir ay önce gözden geçirileceği de belirtildi.

Konferansta yeni bir küresel ısınma anlaşması için yapılan görüşmeler, uzlaşmazlıkların giderilememesi nedeniyle hafta sonuna sarkmıştı.

Taslak anlaşma metninin önündeki en önemli sorunlardan biri, ülkelerin Paris'teki zirveye kadar açıklaması gereken iklim eylem planlarının içeriği olarak gösteriliyordu.

Konferansa katılan 200'e yakın ülkeden heyetler, 2015 yılında Paris'te tüm ülkeler tarafından kabul edilecek ve 2020'de Kyoto Anlaşması'nın yerini alacak taslak bir anlaşma üzerinde çalışıyordu. Taslak anlaşma metninin, konferansın son günü olarak belirlenen cuma günü çıkması planlanıyordu.

Tarihte en fazla karbondioksit kirliliğine Batılı ülkeler neden olurken, şu anda ekonomileri büyüyen gelişmekte olan ülkeler bu konuda zirveye oturmuş durumda.

Bilimsel raporlar, iklim değişikliğinin etkilerinin halihazırda deniz suyu seviyelerinin yükselmesi, sıcak hava dalgalarının şiddetlenmesi, bazı bölgelerde sellere, bazılarında ise kuraklığa yol açan hava durumundaki değişimler dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kendini gösterdiğini ortaya koyuyor. 
Editör: TE Bilisim