Almanya'nın borç krizi ile mücadele eden Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalması ile ilgili tutumunu değiştirdiği öne sürüldü.

Spiegel dergisinin hükümet çevrelerine dayandırdığı habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını üstesinden gelinebilecek bir konu olarak görüyor.

Euro Bölgesi'nde mali krizin zirve yaptığı 2012 yılından sonra ilerlemeler sağlanması ve krizin başka ülkelere sıçrama tehlikesinin sınırlı bulunmasının, bu şekilde bir değerlendirme yapılmasına sebep olduğu ifade edildi.

Bu kapsamda Euro ülkelerinin acil durumlarda kullanabilecekleri 500 milyar Euro’luk daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) hazır tutulması örnek gösterildi.

Halihazırda bir AB ülkesinin Euro Bölgesi'nden çıkıp çıkamayacağı konusunda henüz bir yanıtın bulunamadığına işaret edilen haberde, bu konuda gerektiğinde hukukçuların bir cevap bulabileceğini söyleyen bir uzmanın görüşüne yer verildi.

Yunanistan'da yapılacak erken seçime dikkati çekilen haberde, Alman hükümetinin, seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras'ın iktidara geldiğinde tasarruf politikasından vazgeçmesi ve ülkenin borçlarına öncelik vermemesi durumunda Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını hemen hemen kaçınılmaz olarak gördüğü kaydedildi.

Schaeuble de geçen hafta, Yunanistan'ın tasarruf politikalardan vazgeçmemesi gerektiği yönünde uyararak "Yunanistan başka bir yoldan giderse bu zor olacak. Erken seçimler Yunan hükümeti ile yapılan anlaşmalarda bir şey değiştirmez. Her yeni iktidar kendisinden önceki hükümetlerin yaptığı anlaşmalara riayet etmesi lazım" ifadesini kullanmıştı.

Alman hükümeti daha önce krize rağmen Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istiyordu.

Öte yanan, Euro karşıtı "Almanya için Alternatif" partisi Eş Başkanı Bernd Lucke, Başbakan Merkel ve Maliye Bakanı Schaeuble'nin geç de olsa Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkabileceğini idrak etmelerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Lucke, Alman hükümetinin, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılması durumunda felaket senaryolarını üreterek seçmenleri yanılttığını iddia etti.

Yunanistan gibi küçük bir ülkenin kontrollü bir şekilde Euro Bölgesi'nden çıkmasının sağlanması için uygun mekanizmaların bulunduğunu belirten Lucke, her uzmanın bunu bildiğini öne sürdü.

SYRIZA lideri Aleksis Çipras, iktidara gelmeleri durumunda Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini, AB ve IMF kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını açıklamıştı.

Yunanistan bir süreden beri AB ülkeleri ve IMF tarafından kurtarma programı kapsamında milyarlarca Euro’yla desteklenmiş, buna karşılık Yunan hükümeti kemer sıkma ve reform politikalarını uygulamayı taahhüt etmişti. 
Editör: TE Bilisim