TÜRKİYE'NİN, 15 yıllık diplomasi çabası sonucunda, kara para konusunda işbirliği anlaşması imzalamayı kabul eden Almanya, son anda vazgeçti. Star'dan Hüseyin Özay'ın haberine göre terörün finansman kaynaklarını kurutmak için, bir çok ülke ile kara para konusunda işbirliği anlaşması imzalayan Türkiye, uzun bir lobi faaliyetinin sonunda Almanya'yı da anlaşma yapılması konusunda ikna etmişti.

Bunun üzerine Türkiye'den Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile Almanya'nın muadil örgütü, altı aylık bir çalışmanın sonucunda anlaşma için bir metin oluşturdu. İki ülke arasında, geçtiğimiz hafta başında imzaların atılması kararlaştırıldı.

Ancak Almanya imzaların atılmasına 2-3 gün kala, teknik sıkıntıları gerekçe göstererek geri adım attı. Geri adımın terör örgütü PKK ile yeni bir açılımın başladığı bir döneme gelmesi dikkat çekti. Ankara, Almanya'nın anlaşmayı örtülü olarak niye askıya aldığının perde arkasını öğrenmeye çalışıyor.
Almanya, PKK'nın en fazla kaynak ve eleman temin ettiği ülke olarak biliniyor. Örgütün Almanya'dan sadece haraç gelirinin yılda 20 milyon Euro olduğu belirtiliyor. Anlaşma 50-60 milyar dolarlık bir parayı yöneten terör örgütünün finans kaynağını kurutmanın yanı sıra vergi kaçakçısı da dahil birçok kanunsuz paranın da önünü kesecekti.

ALMANYA NEDEN KORKTU?

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Almanya'nın PKK'ya yönelik desteklerini bir çok kez gündeme getirmiş, son olarak da bazı Alman vakıfların BDP'li belediyelere maddi yardımda bulunduğunu açıklamıştı. Anlaşmanın askıya alınmasında, Alman vakıflarının rolü olup olmadığı da merak konusu oldu.
Editör: TE Bilisim