Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un 5 yıllık görev süresini tamamlaması ve yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından ülkenin 12. Cumhurbaşkanı seçilecek.

Almanya’nın yeni cumhurbaşkanını seçecek Federal Seçiciler Kurulu, Federal Meclis üyeleri ile eyalet meclislerinin belirlediği aynı sayıdaki delegelerden oluşuyor.

630 milletvekilinin yanı sıra eyaletlerden gönderilen delegelerle birlikte bin 260 Federal Seçiciler Kurulu üyesi yerel saatle 14.00’te Almanya’nın 12. cumhurbaşkanını seçecek.

Hükümette yer alan Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti eski Dışişleri Bakanı Dr. Frank-Walter Steinmeier’i aday gösterdi.

Sol Partinin adayı sosyal bilimci Prof. Dr. Christoph Butterwegge ve aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif partisinin adayı avukat ve siyasetçi Albrecht Glaser olurken, Hür Seçmenler Partisi için yargıç Alexander Hold cumhurbaşkanı olmak için yarışacak.

Ayrıca “Die Partei” Başkanı Martin Sonneborn de babası Engelbert Sonneborn’u aday gösterdi.

Hür Demokrat Parti ve Yeşiller Partisinin kendi adaylarını çıkarmayarak iktidar ortaklarının adayı olan Steinmeier’e destek vermeleri bekleniyor.
Federal Konseyde hükümet kanadının delege ve milletvekili sayısının fazla olmasından dolayı Steinmeier’in ilk turda cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk iki turda salt çoğunluğu alması gerekiyor. Adaylardan birinin ilk iki turda salt çoğunluğa ulaşamaması durumunda üçüncü tura geçilecek ve bu turda en fazla oy alan aday cumhurbaşkanı olacak.

Editör: TE Bilisim