İnsan ve hayvanlar hayatlarını sürdürebilmeleri için yemek ve içmek durumundadırlar. İnsanlar, genelde yemekleri ile birlikte su içmektedirler. Gelişen imkanlar oranında meyve suyu ve asitli içecekler de tercih edilmektedir. Burada bahsettiklerimiz sıvı içeceklerdir. Ne var ki insanlar duman da içmektedirler. Üzerinde durmak istediğim insanların tütün içmesidir. İçilenler, sigara, puro, pipo, naneli sigara ve benzeri isimler altında bulunan tütünlerdir. Tütün içenler, sevinirler içerler üzülürler içerler. Tiryakilik oluşunca da bırakılamıyor. Sonuç ise insan sağlığının bozulmasıdır.
Sigara, günümüzde yaygın olarak tütünün kağıda sarılmasıyla yapılır. 18.yüzyılda Avrupa'ya İspanya yoluyla Amerika Kıtası'ndan geldiği sanılmaktadır. İlk yıllarda tütün yaprağına, daha sonra da ince kağıda sarılarak içilmeye başlanmıştır. Bugün dünyada ve ülkemizde bir çok tütün ürünü bulunmaktadır. İçimi cezp etmek için tütünün nanelisi, tatlısı üretilmiş.
Sigaranın içinde bir çok zehirli madde bulunmaktadır. Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluen, amonyak ve propilen glikoldur. Genel olarak bilinen maddelerden birkaçı;Polonyum- 210 (kanserojen),Radon (radyosyon), Metanol (füzeyakıtı), Toluen (tiner),Kadmiyum (akü metali), Bütan (tüpgaz), DDT (böcek öldürücü),Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri), Aseton (oje sökücü), Naftalin (güve kovucu), Arsenik (fare zehiri), Amonyak (tuvalet temizleyicisi), Karbonmonoksit (egzoz gazı), Nikotin, Dibenzakridin (zehir) ve 3.885 toksik madde.
Bu zehirleri bulunduran sigarayı kullanan insanların birçok organında ve genel olarak tüm vücudunda sistemli zararlara yol açar. Neticede de ölümlere sebebiyet verir. Sigaranın etken olduğu bazı hastalıkları şöyle sıralayabiliriz; Diş ve dişeti hastalıkları, kulak-burun-boğaz rahatsızlıkları, bu bölgelerde kanser riskinde artış, kalp ve damar hastalıkları, yüksek kan basıncı, damar tıkanıklıkları, beyin hücrelerinde tahribat, katarakt riski, solunum rahatsızlıkları,mide rahatsızlıkları,hamilelerde erken ve yetersiz gelişmiş doğum,cinsel rahatsızlıklar, iktidarsızlık.
Sigara kullanan kişilerin bulunduğu ortamlarda bulunan kişiler pasif içici olarak adlandırılır ve sigaranın zararlarından bazen içen kişiden daha çok etkilenirler. Bu durumu biraz olsun engellemek için toplu olarak bulunulan kapalı yerlerde sigara içilmesi çoğu ülkede yasaklanmıştır. Örneğin, restoranlarda, toplu taşıma araçlarında ve alış veriş merkezlerinde sigara içimi yasaktır.
Ülkeler sigaranın zararını gördükçe bunun içimini engellemek için kararlar aldılar. Sigara paketlerinin üzerlerine de ‘Öldürür’ ifadesi kondu. Dünya Sağlık Örgütü de 31 mayısı ‘Dünya Tütüne Hayır Günü’ olarak kabul etti. Bu gün, Dünya Sağlık Örgütüne üye devletlerce 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli bir gündür. Bu günde, her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi ve sigara kullanıcılarının sigarayı bırakmaları yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Ülkemizde de sigara içmenin zararları her vesile ile hatırlatılmaktadır. Sağlık Bakanlığının hazırlattığı filmler televizyonlarda gösterilmektedir. Bir hasta beyaz ciğerinin sigara içmekten siyah olduğunu anlatarak, sigaranın zararına somut örnek vermektedir.
Gençlere sigaranın zararlarını anlatmak ve içmemelerini sağlamak konusunda ailelere ve eğitim kurumlarına büyük görevler düşmektedir. Sigara içmenin yaratacağı zararlar ve hastalıklar hakkında yeni nesil eğitilmelidir. Bir evde, aile büyükleri önce kendileri sigara içmemelidirler. Kendi içerken, evladına içmemesini ve zararlı olduğunu söylemesi inandırıcı olmuyor. Genç, ‘madem zararlıdır, anne ve babam niye içer’ diye düşünür. ‘O içtiğine göre, zararlı değildir kanaatine’ varır ve içmeğe devam eder. Ergenlik yaşlarında, bir heves olarak gençler sigarayı denerler, çevresinde içen yoksa devam etmeyebilirler. Ancak çevresinde içenler olması, sigaraya kolay ulaşması, içimini sürdürmesine neden olmaktadır.
Sigaranın zararı hemen görülmüyor. Zamanla ortaya çıkıyor. Her içen sigaradan zarar görmediğini söyler. Sigara sağlığını bozunca da, içmekten vazgeçer. Ama o zaman da iş işten geçmiş olur. Sağlıklı bir gelecek nesil için sigara içmeyelim, içenleri de vazgeçirelim.