Merkez Bankasından talimat gelmiş hiçbir banka  yırtık, üzerinde tükenmezle yazı yazan yabancı paraları almıyorlar.

Banka memurlarıda bu konuda hassas davranmak zorunda herhangi bir şekilde kenarında küçük bir yırtık olan yada üzerinde kalemle yazılmış yazı çizik olan parayı müşteriden aldığı takdirde cebinden ödemek zorunda kalıyor.

Bankaya 400 Sterlini Türk parasına çevirmek için gittiğimde 100 sterline yakın bir kısmı  ne yazık geçer not almadı.

Benim bildiğim eğer paranın %50 den fazla bir kısmı eksikse  geçerli olmayacağıydı.Yoksa banka üzerinde yazı var, mühürle sayı vurulmuş(ki bunlar çeşitli  bankaların vurduğu mühürlerdir.)kenarında küçük bir yırtık var diye parayı almamazlık etmezdi.

Meğer bu konuda ‘’Elinizde böyle döviz varsa gelin değiştirin son tarih bu’’ diye duyuru yapılmış .

İyide dedim.Bunlarıda bana son tarih denilen günden sonra bir başkası verdi.Ne olacak şimdi diye sorduğumda .Veren şahsı bulup iade edebileceğimi söylediklerinde bu işin böyle olmayacağını anladım.

Demek ki vatandaş bundan sonra kendisine bir şekilde verilen dövizi banka memurunun yaptığı titizlikle iyice incelemek zorunda üzerinde yazı varmı bir kenarında yırtık çizik varmı.Mühür vurulmuşmu.

Yoksa aldığı para elinde kaldı demek yada en kötü ihtimalle paranın ait olduğu ülkeye gidip orada kullanması gerek.

Tüm bunlar aklımdan geçerken şu detayıda atlamak istemedim.

İyide bu neden yapılıyor.

Vatandaşa bu gözdağı neden.

Belli ki birileri Sterlinin ,Doların vs dövizin  piyasada dolaşmasını istemiyor.Daha genel tanımı vatandaşın Sterlin Dolar Euro borçlanmasını istemiyor.Elinde evinde döviz bulunduracak olana risk yüklüyor.

Biraz araştırınca bunun Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin  piyasadaki döviz devir daimini azaltmak için aldığı bir   kararı olduğu gözüme çaptı.

Hani her döviz yükseldiğinde ,vatandaşın cebindeki para akşamdan sabaha azaldığında Hükümetlerimizin TL’ yi biz yönetmiyoruz deyip elleri kolları bağlı dövize karşı bugüne kadar düşünemediği bir yöntem olabilirmiydi  diye düşündüm.

İktisatçı yada maliyeci olmadığım için bu konuda fazla bir yorum yapmak istemiyorum.Bu iş sevgili Necdet Ergünün ve Göksel Saydam beyin işi.

Yalnız elinde ,evinde yastık altında bu türden (Dünyada geçerli fakat bizde geçmeyen)  dövizi bulunan vatandaşada bu kadar katı davranılmaması taraftarıyım.Ayşe teyzenin hala haberi yoktur diye düşünerek Hükümet buna el atarsa sanırım dövize karşı en önemli icraatını yapmış olur bunuda  burada söylemiş olayım.