15 Nisan 2014 Dünya Sanat Günü’nde ülkemizde bir ilke imza atıldı. Kıbrıslı sanatçılar dünyanın birçok yerinden ve Kıbrıs’tan bir araya gelerek bir senfoni orkestrası oluşturdular. Bellapais Manastırı’nda başlamak üzere Lefkoşa ve Mağusa’da yüzlerce kişinin büyük bir zevkle izlediği konserlerle müzik severlere bir müzik şöleni sundular.
Yıllar önce TKP hükümetteyken hazırlanan senfoni orkestrası yasası DP-CTP hükümeti tarafından ortadan kaldırılmıştı. Yıllar sonra Sn. Derviş Eroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı döneminde bu yönde atılan adımlarla yaratılmaya çalışılan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tekrar CTP-DP hükümeti tarafından engellenmeye çalışılmaktadır. Burada ilk göze çarpan durum tamamen politiktir. Kendileri yaparsa iyidir. Başkası yaparsa kötüdür. Diyelim ki Sayın Derviş Eroğlu, bu durumdan seçim yatırımı olarak fayda sağlayacak olsun. Bu durumda dahi güzel yapılan işler takdir edilmeli ve desteklenmelidir.
Anayasa değişikliğine oy birliği ile karar verenler halktan aldığı RET oylarıyla meclisten kovulmalarına karşılık meclis koltuklarını işgal ederek kirletiyor. Üstelik şimdi bütçe görüşmelerinde sanat ve kültür konusundaki cahilliklerini sergileyerek, oy birliği ile karar alıp senfoni orkestrası gibi bir güzelliğin önünü tıkamaya çalışıyor.
Yıllardır yıkılmaya yüz tutmuş bir binada, senfoni orkestrası adı verilen birkaç kişiye hiçbir etkinlikte bulunmadıkları/bulunamadıkları halde maaş ödeniyor. Meclis koltuklarının işgalcileri bu senfoni orkestrasının neden çalışmadığını/çalıştırılmadığını sorgulamak ve etkinliğini artırmaya çalışmak yerine, atıl durumda kalmasına ve birkaç kişinin daha boşu boşuna maaş almasına neden olacak şekilde oy birliği ile karar üretiyor.
Senfoni orkestrası ülkemiz adına uluslararası alanda çoğu kimsenin tahmin bile edemeyeceği büyük bir başarı yaratabilir. KKTC Milli Futbol takımı uluslararası bir müsabakaya katılamazken, kurulacak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası isterse Belçika’da AB merkezinde, isterse New York ta BM binasında hiç bir engelleme olmadan konserler verebilir.
Bu gerçekleri göremeyen ve şov amaçlı olarak boy gösterdikleri birkaç etkinlik dışında müzikle, sanatla ve genel olarak kültürle hiçbir ilgisi olmayanlar, oy birliği ile aldıkları kararlarla sanatın ve müziğin geleceğini karartmakta, Kıbrıslı Türkleri sanat, müzik ve genel olarak kültürden uzaklaştırmakta, genç sanatçılarımızın aydınlık yollarını tıkamakta, hayat damarlarımızı koparmaktadır.
Yıllar önce ilk Kıbrıslı gençlerimiz konservatuvara giderken onlara “Gidin okulu bitirin döndüğünüzde orkestra hazır olacak” denilmişti. Şimdi aradan neredeyse 35-40 yıl geçtikten sonra bugün bütün olumsuzluklara rağmen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası hayat bulma aşamasına gelmiştir. Yazık edilen bunca yıldan sonra şimdi de ufku kara kişiler aydınlık bir geleceği Kıbrıslı gençlere ve halkımıza çok görmektedir.
Meclisin kirlendiğini iddia ederek istifa şovunu yaparak geri dönenler, her gün yeni parti değiştirmekten utanmayanlar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda 39 kadronun maliyetinden önce çıkar hesapları yapıyorlar. Bu orkestranın halkın maneviyatı için önemini ve gerek içeride gerekse dışarıda yaratacağı kazancı bilmiyorlar. Ufacık bölünmüş Kıbrıs adasından dünya çapında bir milli futbol, voleybol vs. takımının çıkması çok zordur. Ama bütün dünyada adından söz ettirecek bir orkestra ve müzisyenlerin çıkması ve ülkemizi tanıtması mümkündür.
Şimdi zaman siyasi hesaplaşma zamanı değil aksine meyve veren ağaca su verme zamanıdır. Aydınlanmak için mutlak olması gereken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve benzeri sanatsal kurumlara mutlak ihtiyaç vardır. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı tam olarak oluşturmak bu yönde büyük bir fırsattır. Onlarca değerli müzisyenimiz memleketimizden uzakta yaşamak zorunda bırakılmakta ve bütün sanatsal birikimlerini başka ülke insanlarına aktarmaktadır. Bu orkestra, ülkemiz için üst düzey bir sanat kurumu olacak ve büyük bir kısmı yurt dışında yaşamak zorunda kalan genç sanatçılarımız yurduna dönebilecektir.
***
CTPBG-DPUG Hükümeti ve meclisteki diğer işgalci hanımlar ve beyler. Dar ve çıkarcı bakış açısıyla baktığınız sürece yaratılacak güzellikleri asla görmezsiniz. Sadece 2014 Nisan ayında SENFONİK ÖZLEM konserlerinde yaşananları ve halkta yaratılan heyecanı hatırlarsanız, bugün yaptıklarınızdan utanacaksınız.