Bundan 1  hafta kadar önce Sağlık Bakanımız Sevgili Filiz Besime ulaşarak şu isteğimi iletmiştim.Cengiz Topel Hastahanesine tedavi veya kontrol maksatlı giden hastalarımız kendilerini görecek doktoru beklerken dar bir koridor içerisinde griplisi ile şeker hastası ayni yerde bekliyor.Sonrada şeker tahlillerini Doktoruna göstermek için giden  insanlarımız gripli olarak evlerine dönüyorlar.

Özellikle yaşlı insanlarımızda bu ekstra bir sağlık sorunu yaratıyor .Cengiz Topel Hastahanesinde randevulu sisteme geçersek hem sağlıkta önemli bir adım atmış hemde bu tip vakalarıda önlemiş yalnız hasta insanlarımız açısından değil Devletinde sağlık harcamalarına  ekstra bir yük getirmemiş oluruz  demiştim.

İlgileneceğini söylemişti.

 Geçtiğimiz hafta Lefkeli kadınlarımızın Sağlık Bakanlığı önünde eylemi vardı.Birçok sorun yanında ayni endişleri onlarda ilettiler.

Sağolsun Sağlık Bakanımız Filiz Besim eylemci kadınlarımızın yanına kadar gidip sorularına cevap verdi.

Verdi vermesinede

Açıkçası verdiği cevaplar ne beni nede Lefkelileri çokta  tamin etmedi. Bölge halkının birebir son 45 yılda yaşadıkları ve söz verilip yerine getirilmeyenler henüz hafızalarda yerini taptaze korurken daha radikal ve somut şeyler  duymayı beklersiniz.

İsterseniz bundan bir süre önce Tıp-İş Başkanı Dr. Ahmet Varışın söylediklerinede bir bakalım.

Ne diyor Varış;

2010 yılı istatistiklerine baktığımızda; yani bundan tam 8 yıl önce, tam zamanlı çalışan 11 hekim, 2 diş hekimi, toplam 88 personelle ve haftanın bazı günlerinde gelen 5 hekimle 40 bin poliklinik ve 18 bin acil hastasına hizmet verilirken; son 1 yılda tam zamanlı çalışan 9 hekim, 1 diş hekimi, toplam 85 personelle ve haftanın bazı günlerinde gelen 9 hekimle 60 bin poliklinik ve 30 bin acil hastasına hizmet verilmiştir. Artan nüfus ve hasta sayısına karşın Cengiz Topel’e yeterli sayıda hekim ve personel istihdamını yapılmamıştır.

İkinci basamak sağlık hizmeti veren bir hastane bünyesinde genel cerrahi, kadın doğum, çocuk ve dahiliye branşlarının her birinde en az 6 uzman bulunmalıdır. Toplam 24 hekim asgari ihtiyaçtır.

Hekim eksiklikleri nedeniyle hastanemizde acil servis nöbetleri güçlükte dönmekte; meslektaşlarımız idare tarafından branşları dışında ve görev, yetki ve sorumluluklarına aykırı olarak çalıştırılmaktadır.

Cengiz Topel hızırı son 11 ayda 1064 çağrıya cevap vermiş bir servistir. 1064 acil hastaya yokluklar içinde müdahale etmiştir.

İlaç, malzeme ve alet eksiklikleri hem hastaları hem de biz çalışanları mutsuz etmektedir. 

Çalışanlar verilen, hastalar alınan hizmetin kalitesinden memnun değildirler.

Nöbette hastanede sadece tek bir nöbetçi hekimin bulunması, hızıra acildeki hemşirenin çıkması, laboratuvar ve röntgen hizmetlerinin kesintisiz verilememesi, eczanesinde yeterli ilacının olmaması, polisin 24 saat boyunca bulunmaması cengiz topel hastanesi’ni güvensiz kılmaktadır. 

Bunlarda gerçekler.

Ve bu gerçekleri söyleyen bir Doktor. Bir doktorun ağzından durumu görmek sanırım Lefke halkının beklentilerinde ne kadar haklı olduklarınıda gösteriyor.

Bir zamanlar bir Eğitim Bakanına ‘’Sizden 3 önceki Eğitim Bakanını hatırlıyormusunuz’’ diye bir soru yöneltmiştim.

Biraz düşündükten sonra hatırlayamadığını ifade etmişti.

Bende kendisine ‘’Üzülerek söylemem gerekiyor ki ne yazık sizide hatırlayamayacaklar’’demiştim.

Halka hizmet böyle bir şey işte .Kalıcı işler yapar bundan 50 yıl sonrada anılırsınız.Yada sadece gelip geçersiniz.

Sayın Bakanın gayretlerini görüyorum ama yinede Cengiz Topel için Tıp-İş başkanınında dediklerini unutmadan kalıcı ve somut şeylere ihtiyacımız olduğunu söylemek isterim.

 ve Umarım Bizler Filiz Besim hanımı hep hatırlarız.