Üşenmedim geçmiş yıllardaki ‘tavırlarına’ baktım. Açıklamalar hep aynı. Hani E. Maria Remaque’nin ünlü romanı ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ ama hakikaten yok.

Partinin ismi Yeni Kıbrıs Partisi ancak ismine yakışan hiç bir yenilik yok. Geçen yıllar içinde bulabildiğim basın bildirilerine baktım. İsimler değişebilir ama basın toplantısına katıldıkları üyelerin oturma düzeni bile aynı.

Yürütme Kurulu üyeleri (daha sonra Genel Sekreter oluyor) Murat Kanatlı, Alpay Durduran, Salih Uyguroğlu ve Erdinç Selasiye hazır bulunuyor. Yıllar içinde seçimler, erken genel seçim, yerel yönetimler seçimleri oluyor. YKP’nin açıklamaları ise hiç değişmiyor.

Parti genelde olağanüstü yaptığı toplantılarda seçimleri, sandığı boykot etmeyi oy birliğiyle alınan kararla açıklıyor.

Aslında düşünüyorum da bunca yıldır aynı açıklamaları bıkmadan, usanmadan noktasına, virgülüne dokunmadan tekrar etmek de ayrı bir hüner olmalı. Ben olsam acayip sıkılırdım bu durumdan. Fakat saygı da duyuyorum yaptıkları işe çünkü kendilerinden bekleneni sunuyorlar kamuoyuna. Ne bir eksik ne bir fazla. Savunduklarından bir milim dahi kıpırdamıyorlar. Siyaset sahnesinde seçimlere girip de karizmalarından olmak gibi dertleri de yok. Barajın da altında kalacaklarını herhalde kendileri de biliyor olmalılar ki bu hususta kaybedecek bir şeyleri olmadıklarını göstermek istercesine sürekli sandığı, seçimleri boykot ve tavırlarla bugüne kadar geldiler.

Ve işte YKP’nin seçim zamanlarındaki birbirinin kopyası o basın açıklamaları:

YKP Yıl 2009 Erken Genel Seçimleri

2009 yılı içinde yapılacak olan erken seçimde Yeni Kıbrıs Partisi’nin tavrı” başlığında tek gündemle 7 Şubat, Cumartesi günü saat 14’de KTÖS Lokalinde Olağanüstü olarak toplandı. Toplantı sonunda Taslak oybirliği onaylandı; YKP bu acenta seçimlerini boykot ediyor…

YKP Nisan 2010 seçimleriyle İlgili Boykot Kararı

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), 18 Nisan’da yapılacak “cumhurbaşkanlığı” seçimini boykot kararı aldı. YKP, “bulunulan ortamda oy verip Türkiye’nin müdahalesini meşrulaştırmak yerine reddetmek ve sandığa gitmemenin en doğru tavrı olacağı” görüşünü dile getirdi. Halka “sandıkta değil, sokakta buluşalım” çağrısı yapan YKP, haziran ayındaki yerel seçimlere ise, mümkün olan yerlerde katılmak için çalışma yapacağını duyurdu. İlginçtir YKP’nin boykot edecek hep kendince önemli sebepleri var. Bakınız 2015 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde neyi boykot etmişler:

YKP: Maraş ve diğer konularda verilen vaadlerin altı boş. Halkı sandığa gitmeyin bu Defakto duruma tepki göstermeye çağırıyoruz."

Ve geliyoruz Ocak 2018 Erken Genel Seçimleri’ne..

Evet dün açıkladılar YKP bizleri yine şaşırtmadı. İçinde bulundukları ortama işgal durumlarından bahsediyorlar ve erken seçime aday göstererek katılma nedeni görememişler.

Peki YKP bir siyasi partiden başka bir şey midir? Diye de sormak gerekiyor burada. Öyle ya eğer bir siyasi parti iseler belirledikleri adaylarıyla sahaya inerler. Hamama giren terlemez mi? Siyasi parti olmak demek, içinde bulunulan düzenden duyulan rahatsızlığı ‘boykot ederek’ bir yere varılmayacağını bilmeyi de gerektirir. Hem yıllar içinde kökleşmiş köhne düzeni yıkmak için bir işin ucundan tutmaya gönülsüz olacaksınız; ama statükoyu ortadan kaldırmak için Godot’un gelmesini bekleyeceksiniz öyle mi?