Aslında bugün bayramdan bahsetmek istemezdim ama gördüklerim ve yaşadıklarım bugünkü konuyu kaleme almama yetti de arttı bile.

Bayram, çocukken hevesle beklediğimiz, ayakkabılarımızı başucuna koyup, yeni elbiselerimizi yatakların üzerine serdiğimiz bir bayram değil artık.

Yıl 2014…

Teknolojinin hızla ilerlediği bu yılda artık her şey internet üzerinden yapılıyor. Evlilikler, davetler, arkadaşlıklar, sevgiler, üzüntüler… ve daha bunlara benzer birçok şey internet üzerinden yayınlanmaya başlandığı andan itibaren değerlerimizi yitirmeye başladık.

Ne bayramın hazzı kaldı içimizde ne de heyecanı ne de hevesi…

Artık sınırsız iletişim gücünü kullanan insanlar için bayram sembolik olarak yaşanıyor.

Kimse yeni elbiseler alıp da yatak üzerinde hazırda tutmuyor. Ya da yeni ayakkabılar almanın hazzını yaşamıyor. Herkes elinde bir akıllı telefonla yediğini içtiğini aldığını sattığını ölümsüzleştiriyor. Bu da zamanla kendi değerlerimizi yitirmeye hız veriyor.

İnsanlar önüne gelen her şeyi fotoğraflayarak, sanal ortamda paylaşıyor. Gizlilik kalmıyor. Hayatın her alanına giren internet dostluk, arkadaşlık ilişkilerini de şekillendiriyor. Hayatın ne gizemi ne de tadı kalıyor.

İşte bu yüzden her günü bayram gibi yaşayan bizler, bayram gününde farklılık yaşamayı beklemiyoruz doğrusu.
Bayram sırf tatilleri bol olmasından dolayı caziptir.

Çocukların dahi bayram sevinci yaşamadığı gün olan bugün, çocuklar ellerinde son model cep telefonları ya da psp’lerle bayram kutluyorlar. Bizler de geri kalmıyoruz yani. Anne babalar da hayatın her alanına giren cep telefonlarından bayram mesajı gönderiyor.

Sanal ortamda yaşanan bayram, bayram sayılıyor.

En önemlisi çocuklarımızın bayramı gerçek bayram heyecanı ile karşılayamamasıdır. Çocuklar için ne kıyafet ne de ayakkabı önemli artık. Tek önemli olan şey oynadıkları oyunların kahramanları.

Umarım kendi kültürümüzü yavaş yavaş yitirdiğimiz bu yılda sırf bayram diye yan gelip yatanlar gelecek nesillere kendi kültürümüzü aktarabilir yoksa hiçbir bayram eski bayramların yerini tutamayacağı gibi bayramın taşıdığı anlam da zamanla yok olup gidecek.