Son zamanlarda yeniden daha yüksek perdeden ısrarla seslendirilen bir kelime var.Barış….Bu kez barış olacak…Kıbrısta barış engellenemez.
 
2004 Annan planındada bu kelime birçok pankart afiş ve söylemde yer almıştı.
 
Bir çoğumuz  hep bir ağızdan haykırmıştık..
 
‘’Kıbrısta barış engellenemez.’’
 
Türk tarafı Evet Rum tarafı hayır deyince son 12 yıldır çok fazla duymaz olduk.
 
AB bile Kıbrıstaki barışı menfaatlerine heba etmedi unuttu.
 
Şimdi taraflar arasında süren görüşmelerin ışığında yeniden seslendirilmeye başlandı.
 
Barış olsun.
 
Şüphesiz bu kavram içerisine, insan hayatına saygı göstermek ve her türlü ayrımcılık ve önyargıdan kaçınarak, tüm insanların onuruna saygı göstermek de girer.
 
 
Barış kavramını, kişisel menfaatlere  koşut ettiği oranda tedavülde tutulacak bir sözcüğe indirgeyenler ve demagojik söylem çabaları, barışı tanımlayabilir mi,?
 
 Elbetteki hayır
 
Herkes için farklı anlamlara sahip bu kelime.

 Kimileri için barış, kendisinin kaybettiği durumlarda  aldığı izin. İzin süresi bitince yani tekrar gücü yerine geldiğinde ve zeka kapasitesi arttığında savaşmaya devam ediyor.

Bir başkası içinse yaşam  savaşında   yanındaki arkadaşı  düşerse yerden kaldırmasıdır .
Bazıları ise  barışı rahat yaşamını devam ettirirken ona rahatsızlık verenleri engellemek için yapılan uğraşılar olarak tanımlıyor.

 Bir başka grupsa, ezildiği düşüncesi ve fikri ile ezmek için eyleme geçme  haline barış diyor .

Kıbrısta son 42 yıldır süren ‘’BARIŞ’’ görüşmeleri ışığında yeniden seslendirilmeye başlandı barış.Görünen o ki AB de ABD de yeniden  hatırladı.Sokaklarda boy göstermeye başladı…
 
 
Tabii barış kelimesi çok güzel bir kelime olsada bugün Kıbrısta ‘’barış olsun’’ kelimesi her seslendirildiğinde bende süren bir savaşı hatırlattığından ister istemez  korku endişe yaratıyor.Doğru terminoloji olmadığını düşünüyorum.
 
 
Aslında bizi yöneten kendi seçtiğimiz siyasetçilere olan kızgınlığımızdan dolayı onları  barış kelimesi ile dövmeye kalkmasak  barışın 1974 de hem Türkler hemde Rumlar için bu adaya geldiğini hatırlayacağız ve belki daha doğru kelimeyi bulacağız ama sürü psikolojisi algı yanılması bizi bundan uzaklaştırıyor .
 
Unutmayalım barış öyle birşeydir ki Hürriyet elden gittiğinde daha çok anlam kazanan bir kelime.
 
Barış öyle birşeydir ki düşman bayrakları kasabanızda dalgalanmaya başladığında ta içinizde bir yerleri sızlatan ,Bombalar sağınıza solunuza düşerken kundaktaki bebelerinizi nereye saklarım nasıl korurum düşüncesi ile allak bullak olduğunuz anlarda daha bir anlam kazanan  kelime .
 
“Barış karşılıklı kabul etmedir.Barış  farklı olana saygıdır. Barış yüzleşme ve özeleştiridir. Barış her sabah mutlu bir kahvaltı yapmaktır. Barış, sağlıkla yaşlanıp; ecelle ölmektir.
 
Ve barış için en az iki taraf gereklidir.
 
Barışı kişisel çıkar ve birilerine duyduğumuz kızgınlığa heba etmeyin.Hele helede bunu dünyayı bölen savaştıran günahsız insanların ölmesine seyirci kalan devletler istiyor ise sakın hiç düşünmeyin.
 
 Barış Kolay kazanılmıyor korumasını bilin...