Annelerin ağlamasını hiç kimse arzu etmez. Ancak, evlatlarını zamansız yitirince annelere ağlamak kalır. Son günlerde yaşanan arzu edilmeyen kazalar anaları ağlatıyor.

Bebek yaştakiler Emir’in  yanında 19-20 yaşlarındaki gençlerimizin ölümleri herkesi üzmüştür. Ancak üzülmek çare olmayacağına göre bu ölümlü kazalara dur denecek tedbirlerin alınması gerekir.

Malum  bugün anneler günü.  Dünyada, Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bugün anneler günü olarak kutlanıyor.

Anneler günü anneleri anmak ve onurlandırmak amacıyla tüm dünyada kutlanan özel bir gündür.

Amerikalı Anna Jarvis’in 1905 yılında kaybettiği annesi için 1908 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde  başlattığı  annesini anma günü 1914 yılında Kongrenin onayıyla Amerika çapında  genişledi. Zamanla başka ülkelere de yayıldı.

Annelere armağan edilen bugün Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de kutlanmaktadır.Her yıl mayıs ayının ikinci pazarı Anneler Günü olarak kutlanır.

Bu evrensel günde dünyada milyonlarca anne çocukları tarafından sevgi ve saygı ile anılır.

Çocuklar annelerini ziyaret ederek ellerini öperler,  çiçek ve hediyeler vererek  onlara sevgi ve saygılarını ifade ederler. Ülkemizde çocukların annelerini kutlamaları  yanında kadın sivil toplum örgütleri  Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın büstüne çelen koyarak günün anlamına ilişkin konuşmalar yaparlar. Ayrıca toplumda isim yapmış anneler ziyaret edilmektedir. Bunların yanında  eşine ve evlatlarına özveri ile bakmış, toplumda sosyal sorumluluk görevlerini başarı ile yapmış anneler yılın annesi seçilerek  ödüllendirilmektedirler.

Annelerin kıymeti, evlatlarına yaptığı katkılar, ödenebilir mi? Sanmıyorum.

Anneniz ilk önce dokuz ay sizi karnında taşımaktadır. Doğum sonrası sizi büyütme gayreti içinde her an yanınızdadır. İyi bir anne nerdeyse yemez yedirir. Kendini değil hep evladını düşünür.

Ülkemizde evlatlara karşı ilgi  her zaman devam etmektedir. Evlenip ayrı evi olduğunda bile anne onları   merak ettiği için nerdeyse her gün arayarak nasıl olduklarına bakmaktadır.

Küçükken annemiz bize yememiz için bir şey verdiğinde ve onun da yemesini istediğimizde ‘’ sen ye de benim karnıma gider’’ gibi ifadeleri hepimiz işitmişizdir. Buradan da annenin evladı için nasıl özveri gösterdiğini görürüz.

Anne çocuğu rahatsızlandığında yanında uyumadan saatlerce beklemektedir. Çoğu zaman da ‘’o hasta olacağına ben olayım’’ gibi ifadeler duyarız. Bu ifadeden de annenin çocuğu için nasıl özverili hareket ettiği anlaşılmaktadır.

İşte  evlatlarını bu kadar düşünen annelere karşı evlatlarının da görevidir onları üzmemek ve de ağlatmamak.

Araba kullanmanın ciddi bir iş olduğunu unutmamak gerekir. Araba sürerken, elimiz, ayağımız, gözümüz ve de kulağımız devrededir. Bu ciddi işi ciddiyetle yapmak gerekir. Sağa sola değil gidilecek istikamete bakılmalıdır. Yolun durumuna dikkat ederek araç sürülmelidir.Normal bir sürüşte 70-80 kilometre hız yeterli iken uçacakmış gibi gitmenin gereği olamaz. Hızla giden bir araç sürücüsü bir anlık bir dikkatsizlik yarattığı zaman neticesi kaza olmaktadır.

Son günlerdeki ölümlü kazalarda, polis kaza nedeni olarak dikkatsiz sürüş demektedir. Sürücü arabayı kullanırken tüm dikkatini kullandığı araca ve yola vermek zorundadır. Bu önemli görev yerine getirilirken başka herhangi bir hareket sürücüye pahalıya mal olur. Belki de hayatından  olur.

Hangi yaştan olursa olsun araba sürücüleri dikkatli olmak zorundadırlar. Bunu kendileri ve sevdikleri için  özellikle de anneleri için yapmalıdırlar.

‘’Bana bir şey olmaz’’ diye düşünülmemeli. Mutlaka trafik kurallarına uyulmalı. Hiç birimizin annelerimizi ağlatma hakkı olamaz.

Annelerimiz bizim kutsal varlıklarımızdır. Yaşayanlara ilgi ve sevgimizi sadece bir gün değil devamlı göstermeliyiz. Hayatta olmayanların mezarlarını ziyaret ederek onlara bir fatiha okumalıyız. Beni yetiştiren annem Hayriye Yemenicioğlu’na Allah’tan rahmet dilerim. Mekanı  cennet olsun.

Üç oğlumu doğurup büyüten eşim  Ziba Ersoy’a da sevgi ve saygılarımı sunar, anneler gününü candan kutlarım.


Annelerin ağlamaması dileklerimle tüm annelerin anneler gününü kutlar sevgi ve saygılar sunarım.