Pazar günü Kalavaç’taydık.

Ne güzelmiş buram buram kültür kokan Kalavaç yollarında yürüyerek dolanmak…

Bir de kırk yıl hatırı olan kahvesini yudumlamak…

Herkese örnek teşkil eden meşhur Kalavaç Muhtarını da övmeden edemeyeceğim. Bunca yıldır böyle çalışkan muhtar görmedim.

2008 yılında değişen Yerel Yönetimler yasası ile köyler belediyelere bağlanmış ve muhtarların görevleri de azalmıştı. Eskiden kendi yağı ile kavrulan muhtarlar, birçok iş yapabilirken pasifize edilmenin rahatsızlığını yaşadılar. Kendi bütçeleri varken çöp toplamaya kadar hizmet veren bir makama sahiptiler. Ama şimdilerde kan ağlıyorlar. Neden mi? Çünkü muhtarların itibarsızlaştığını düşünüyorlar.

Son zamanlarda durum budur ve içler acısıdır. Bugün muhtarlar sadece evrak işleri ile uğraşarak görevlerini sürdürürken birçok muhtar hizmet etmekten elini ayağını çekmiş durumdadır.

Ceplerinden para bile veriyorken nasıl muhtarlık yapma hevesleri kalsın ki?

İşte tüm bu olumsuzlukların arasında birçok başarılı işlere imza atan Kalavaç muhtarını tebrik etmek isterim.

Örnek muhtarlar arasında olan Kalavaç muhtarı, sevgili Ömer Meraklı, Pazar günü yine Kalavç’ta güzel bir organizasyona imza attı. Birçok girişim yaparak, köyünü nerdeyse ‘yavaş şehir’ haline getiren Meraklı; adı gibi köyüne, geçmişine ve kültürüne çok meraklı bir adam.

Belki de onlarca kez kaleme alınmıştır hem kendisi hem de köyü. Ama yinede kaleme almadan edemedim yaptıklarını ve çabasını.

Bugün tanıdığım birçok muhtar maddi imkânsızlıklardan söz ederken Meraklı maddi kısmına bile değinmiyor görevinin. ‘Hizmet etmem için makamımın bakanlık ya da belediye başkanlığı gibi makamlar olması gerekmiyor, ben muhtar olarak da birçok hizmeti veriyorum ‘ diyor. Doğru da… yani bir muhtarın başarısıdır bugün Kalavaç’ın adının duyulması ve bugünlere gelmesi.

Birçok köyümüz var tarihini bilmeyen, kültürünü unutan. Belki de Kalavaç, bu köylere birer örnek olur ve o köylerimizin muhtarları da Ömer Meraklı gibi birçok ilke imza atar. Aslında bu iş merak işidir. Merağınız varsa bu iş olur, yoksa olmaz. Muhtarlığa her aday olan da bu hizmeti aşkla yapar.

Birçok muhtarın binası dahi yoktur. Hayatını daim ettirmek için işine gitmek zorundadır. O yüzden bazı muhtarları iş saatlerinde bulmanız mümkün değildir. İşinizi ya gece halledeceksiniz ya da halledemeyeceksiniz. Muhtarlara ayda yaklaşık 600 TL civarında bir maaş ödenmektedir. Bu rakamın da gülünç olduğuna vurgu yapmak isterim. Eğer siz muhtarları görevlerini bi tamam yürütmesini istiyorsanız maaşını da hak ettiği kadar ödemelisiniz. Muhtarların başka bir işe muhtaç olmaması için devlet de gerekli çalışmayı yapmalıdır. Muhtarlık binalarından tutun da elektrik, telefon, mazot ücretlerine kadar muhtarlara harcırah çıkmalıdır. Bugün 600 TL ancak fakir fukaranın ödeyemediği pul parasına denktir. Bu yüzden bugün tüm sorunlara rağmen başarılı işlere imza atan Ömer Meraklı’yı tebrik ederim.