Vatandaşı bazen anlayamıyorum;
Sohbetlerin birinci konusu seçimler ama, daha seçimlere iki hafta kala yeni bir erken genel seçimden bahsetmeye başladılar.
Diğer yandan baktığınızda da anlamak mümkün, çünkü siyasetçi halkı o kadar bezdirmiş ve kandırmış ki, 28 Temmuz seçimleri sonrasında kim hükümet kim olursa olsun, ciddi bir güvensizlik bunalımı ile iş başı yapacak.
Yine de bazı seçmenlerin, ‘biz ettik ve biz bulduk’ demesi bile büyük bir gelişme olarak görülebilir…
Bu da demektir ki bu kez seçmen eskiye göre daha seçici olacak ve seçim sonrası şikayetçi olmasın diye titiz davranacak.
Ama yine de genelin 2 yıl içinde yeni bir seçim olacağını düşünüp tahminde bulunması bile seçmenin psikolojik durumunu göstermesi bakımından önemli…

Seçimler bir anlamda ilklerin yaşanacağı seçimler olacak.
Kıbrıs Türkünün siyasi yaşamında her seçim öncesinde en az birkaç anket yayınlanır, biraz da seçmen yönlendirilmek istenirken ilk kez bu seçim öncesinde ne siyasi partiler, ne de bazı yayın organları seçim anketi yayınlamayarak aslında kafalarda bir çok soru işareti bıraktılar.
Bu konuda iki önemli iddia var;
Birincisi bir gazete 28 Temmuz anketi yaptırdı ve birinci gelen partiden yüklü para koparamayınca yayınlamaktan vazgeçti.
İkincisi de bir siyasi parti çok geniş kapsamlı bir anket çalışması yaptırdı ama bunu bir gazetede yayınlatmak isteyince kendilerinden çok yüklü para istendi ve bu da kabul görmedi…

Dün Mağusa’nın bazı bölgelerinde dost sohbetlerine katıldım.
Maraş’ta çok ilginç bazı durumlarla karşılaştım.
Eğer büyük bir değişlik olmazsa bu bölgenin insanının en az yarısı her hangiye bir mühür vurmayıp karma listelere oy verecek.
Karma listeler iki şekilde hazırlanıyor;
Birincisi yıllarca siyasetten ve siyasetçiden bıkan bölgenin önde gelenleri artık yeni ve temiz yüzler için karma listeler hazırlayıp bunu dağıtırken, ikincisi de bölgede zayıf olan bazı partilerin, mühür alamamaktansa en azından karma oylarla adaylarını ön plana çıkarma çalışmaları.
Hele bir başka elime geçti ki evlere şenlik;
Bu listede ‘camiden içeri girmeyenler’ yok ve bu da açık açık seçmene ibraz ediliyor…
Ama bu tarz girişimlere karşı da büyük bir tepki var!
Allah ile kul arasına girmek isteyenler, bu yolla siyasetten rant elde etmeye çalışanları ktü sürprizler bekliyor…

Biraz özeleştiri yapıp basından bahsetmemek olmaz!
Bu seçimlerde bazı basın mensupları da ilkleri sergiliyor…
Geçmişte basın organları ile mensuplarının bazı partiler için kalem salladığını bilirdik ama bu kez sayfalarını bazı siyasilere neredeyse kiralamış durumdalar…
Bu ülkede hemen her gazetecinin yazım stili ve kapasitesi belli olduğundan bunu çok kolay görüyorsunuz.
Bazı siyasiler tarafından yazdırılan bilimsel yazılar, bazı köşe yazarlarını sayfasına cuk diye oturtulunca, onlar halkı kandırdığını sanıyor ama aslında sadece komik oluyorlar…

GÜNÜN FOTOĞRAFI



MESAJ KUTUSU


Sayın Mehmet ÇAKICI, milletvekili adaylarınızdan birinin fuhuşa teşvik suçundan sabıkası olduğunu biliyor muydunuz? Bu arkadaş seçimi kazanırsa hangi yüzle meclis kürsüsüne çıkıp konuşma yapacak hiç düşündünüz mü?

Sayın Nazım ÇAVUŞOĞLU, bugünkü Dipkarpaz mitinginde sadece 28 araçlık konvoy yapıp İrsen beyi fena halde kızdırmışsınız. Bu arada beyaz renk Mercedes seçim aracınızı size Kaya Artemis tahsis etmiş. Yakışır doğrusu…

Sayın Halil İbrahim AKÇA, önceki akşam Mağusa’da bölgenin ağır top iş adamları ile çok özel yemekli bir toplantıda görülmüşsünüz. Sohbet konusu 28 Temmuz seçimleri miydi yoksa Mersin kapısı mı?

Sayın Talip ATALAY, Mağusa’da hemen herkes Din İşleri Dairesi’nin karma listesini konuşur oldu. Listede camiden içeri girmeyenler yokmuş. Din işlerini de siyasete karıştırdınız ya helal olsun size…

Sayın Cemal BULUTOĞLULARI, cip aracınızı seçimlerde kullansın diye İrsen Küçük’e tahsis etmişsiniz. Bu arada Köşklüçiftlik’teki eviniz UBP’nin resmen seçim ofisi haline gelmiş. Görenler vardır bunun da hikmeti diyorlar…

Sayın Derviş EROĞLU, Mağusa ve Karpaz köylerinde ciddi bir seçim turu başlatmışsınız. Partiler üstü olmanız gerekirken görüntü biraz nahoş ama siyaset bir kere genlere işledi mi bir daha çıkmıyor değil mi?

Sayın Serdar DENKTAŞ, seçimler de son haftaya girilirken birkaç bomba birden patlatacağınızdan bahsediliyor. Siz yine de dikkat edin ki elinizde patlamasın olur mu?

Sayın Anıl KAYA, bazı yakın arkadaşlarınızın sosyal paylaşım sitelerinde Beşir Atalay ve Egemen bağış ile çekilmiş resimlerinizi paylaşması ters teper diyorlar. Bu tür detaylardan siyasi rant elde etmek hoş bir görüntü sergilemiyor…

Sayın Tahsin MERTEKÇİ, biraz kıpırdansanız TDP Güzeylurt’ta bir tane olsun vekil çıkaracak ama inat ettiniz ve sahaya bir türlü inmiyorsunuz. Özellikle genç partililer çok üzgün bilesiniz…

Sayın Türkay TOKEL
, Güzelyurt’ta şu an milletvekili sayınızın 1.4 olduğu anketlere yansımış. Lefke bölgesine biraz daha ağırlık verirseniz bu iş olacak gibi görülüyor.

Sayın Sibel SİBER, tarım arazisine villa diken bazı gazeteci, iş adamı ve doktorların listesinin açıklanması için çok sayıda mesajınız geliyor. Siz açıklamazsanız biz ne yapıp edip listeyi bulup deşifre edeceğiz bilesiniz. Hani siz farklıydınız?

Sayın Ejder ASLANBABA
, evinizin önüne astığınız dev pankartın polis tarafından kaldırıldığını öğrendik. Bu arada kuracağınızı söylediğiniz yeni oluşumdan şimdilik ses seda çıkmadı, hayırdır valizleri toplamaya mı başladınız yoksa?

Sayın Turgay AVCI,
CTP’nin seçmen listesinden çıkarma operasyonunu son dakika atağı ile savuşturduğunuzu öğrendik. Bu arada Maraş bölgesinde bir düğünde oynadığınız Zeybek oyunu dillere destan oldu diyorlar. Artık siz de siyasetin kurdu oldunuz değil mi?

Sayın Arif ÖZBAYRAK, biz sizi yıllardır koyu DP’li bilirdik ama bu kez bölgedeki bazı ittifaklara katılıp karma çalıştığınızı öğrendik. Bu arada bir partiden idari amirliği teklifi aldığınızı ama kabul etmediğiniz söyleniyor.

Sayın Salih KAYIM,
bütün devlet hastanelerinin yemek ihalesini kazanmışsınız. İhale mahkeme tarafından da onaylanmış. Bu arada gizli ortağınız da merak konusu olmuş. Ancak bu işin peşini bırakmayanlar var bilesiniz.

Sayın Dimağ ÇAĞINER, bu yıl adaya tam 140 bin turist getirerek kendi rekorunuzu kıracağınız söyleniyor. Gelen turistler her şeyden memnun ama çevre kirliliğinden şikayet ediyorlar. Bu işe turizmciler el atmazsa bu iş olmayacak gibi görülüyor…

Sayın Ayhan ARIKLI, 65 yaş üstü ve doktor adaylara karşı kampanya başlattığınızı duyduk. Bu kampanya tutarsa yeni dönemde meclis ana okula dönebilir. Araya tecrübelileri de sıkıştırmakta fayda var…

Sayın Ahmet SAVAŞAN, seçim çalışmalarına biraz geç başladınız ama şimdi hızla yükseliyorsunuz. Bazı DP’liler kırgın olsa bile karmalardan iyi oy alacağınız iddia ediliyor. Kolay gelsin…

Sayın Ali Özmen SAFA,
geçen yılların aksine bu sene rahatsızlığınızdan dolayı oruç tutmadığınızı ve bu nedenle bolca iftar yemeği verdiğiniz söyleniyor. Büyük geçmiş olsun, Allah kabul etsin…

Sayın Oktay GÜNEY
, ev işleri yapıp hanıma yardımcı olması için almayı düşündüğünüz yardımcı kadın olayı minik bir krizin yaşanmasına neden olmuş diyorlar. Hem 25 yaşında hem de yatılı bayan olacak iş mi yani?




Günün Fıkrası

Kadın zekası

John işten çıkmadan önce karısını evden arar;

Tatlım , patron bir kaç arkadaşıyla beraber komşu eyaletteki büyük gölde balık avlamaya gidecek , benimde gelmemi istiyor.

Bu hafta sonunu orada geçireceğiz. Bu benim terfi almam için iyi bir fırsat.

Benim için yeteri kadar giysi ve olta takım çantamı hazırlarmısın?

Direk ofisten çıkacağız ve geçerken evden çantaları alırım.

Ha, yeni ipek mavi pijamamı da koymayı unutma...

Karısı biraz işkillenir. Fakat kocasının istediklerini yapar. Hafta başında adam eve gelir, biraz yorgundur ama iyi gözükmektedir.

Karısı onu karşılar ve çok balık tutup tutmadığını sorar.

John: Ha, evet epey balık tuttuk. .

Fakat sana söylediğim pijamayı çantaya koymamışsın.

Karısı: Olta takım çantasına koymuştum...