Atatürk'ün vefatının 80'inci yıl dönümünde, 10 Kasım'ın hafta sonuna gelmesi nedeniyle anma programı 9 Kasım'a çekilmiş.

Bakanlık Hafta sonu katılımın yüksek olmayacağını düşünerek belki iyi niyetle bu kararı almış.

Ama anma ve etkinliklerin gününde yapılmayacaksa bir anlamı olamayacağını katılımı sağlamanında Bakanlığın görevi olduğunu sayın Müsteşar bilemese bile 40 yıllık eğitimci Cemal Hocananın bilmesi gerekirdi diye düşünüyorum.

Cumartesi de olsa Pazarda olsa ,bayram günü yılbaşıda olsa bizlerin Atatürkü anma gününde her daim okullarımızda hazır olduğumuzu daha dün gibi hatırlıyorum.

Anma ve etkinlikler gününde kutlamanın anlam ve önemini uzun uzadıya burada anlatacak değilim ama  insanları bir arada tutan ve bir toplum oluşturmalarını sağlayan bazı unsurlar vardır.

Vatan, ev, millet sevgisi, Bayrak ve Milli Marş, Dini inanış, ülkenin dili ve   dini , milli bayramlar, anma ve etkinlikler.

Ortak bir geçmiş, Ortak  bir dil, ortak bir ırktan gelme, dini inanış gibi unsurlar bu yönüyle oldukça etkindir.

Bu değerlere dokunmaya başladığınız anda toplum dağılır.

İçinde bulunulan topluluğun bakışı da bu birlikteliğin gücüne etki eden unsurlardan birisidir. Yok edilmeye çalışılan bir topluluk kendi değerlerine daha fazla bağlanabilir. Bu durum yok etmeye çaba gösterenlere karşı bir direnişin doğmasına yol açabilir.

Diyeceğim o ki hala anlamamış olanlar varsa ;

Rahmetli Babanızın ölüm yıldönümü tatil gününe denk geldi diye onu anmak için ertelediğiniz oldumu.Yada ''Herkes tatilde mevlide çok kişi gelmez'' diyerek üzerinize titreyerek sizi binbir emekle büyüten ebediyete uğurladığınız Annenizin mevlidini.

Bugün Atatürkü 10 Kasımda değilde tatil gününe denk geldi diye 9 Kasımda anmaya başlarsak. Yarın 29 Ekim Cumhuriyet bayramınıda bayram gününe denk geldi diye mesai gününe erteleriz.20 Temmuz Barış ve Özgürlük bayramınıda.Amme ruhundan uzaklaşır toplumu dağıtırız.

 Atatürkü 10 Kasımda anmayı unutmayın.